Kan jeg ha blitt HIV-positiv til tross for antiviral behandling ?

Spørsmål

Hei, Jeg ble voldtatt som 18 av en afrikansk innvandrer. Jeg dro til voldtektsmottaket dagen etterpå og fikk diverse medikamenter og det ble utført ulike tester. Jeg måtte blant annet gå på tre medisiner i en måned som heter Norvir, reyataz og truvada hvis jeg ikke husker feil. En måned senere tok de blodprøver av meg og sa at jeg ikke hadde hiv eller noen andre kjønnssykdommer. Jeg er nå 22 år og føler meg fryktelig dum som er redd for dette nå, men jeg har et fag på universitetet som heter Mikrobiologi og der hadde jeg nylig om HIV viruset. Jeg leste noe der om at man skal sjekkes på ny etter 6 til 12 uker for at det skal være 100 sikkerhet for at man ikke er smittet. Burde jeg kontakte lege og be om nye blodprøver eller er jeg bare paranoid?

Kvinne 22

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det var leit å lese om hendelsen du beskriver, noe slikt skulle ingen oppleve, det setter selvsagt dype spor som det tar lang tid å komme over. Du forteller at du i den forbindelse fikk tre medikamenter som kalles antivirale midler, det er slike medisiner som kan bli gitt innenfor en viss tidsramme etterat man har hatt en risiko for å bli HIV-smittet i den hensikt å forhindre HIV-infeksjon.  I de fleste tilfellene har det da vært et konkret forhold hvor man enten har visst sikkert eller med stor sannsynighet kunnet anta at en partner var HIV positiv.


Tankegangen vedrørende ditt forhold var da den at voldtektsmottaket ville utelukke muligheten for at du skulle kunne ha blitt HIV-smittet ved hendelsen, til tross for sikkert manglende konkret kunnskap om hvorvidt vedkommende hadde HIV-infeksjon eller ikke hadde det. Så ble det tatt en kontrollprøve etter en måned etter avsluttet antiviral kur og den var altså som du skriver negativ, noe som viste at du ikke var blitt HIV-smittet. 


Du leser nå mikrobiologi og har helt riktig forstått det slik at for å være på den sikre siden vedrørende eventuell HIV-infeksjon etter en risikofyllt seksuell kontakt så må det tas flere HIV-antistoffprøver, den første gjerne ca. 2-3 uker etter hendelsen og den andre på et noe senere tidspunkt som vil kunne variere noe med det enkeltes laboratoriums praksis, som oftest er mellom 2 og 3 måneder. Bare ganske få blir funnet å være positive ved denne senere prøven. Forskjellen er da den at mens du fikk antivirale midler i den måneden, så får jo de fleste ikke det siden det jo tross alt er nokså sjelden at en partner er HIV positiv. 


Viktig er det også å minne om at HIV-viruset i seg selv er svært lite smittsomt;- den statistiske sjansen for å bli HIV-smittet av en positiv partner er på mellom 1 på tusen og 1 på ti tusen ubeskyttede vaginale samleier, gitt hele og kontinuerlige slimhinner og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom hos begge parter. Så vis a vis hendelsen den gangen for fire år siden så kan du kjenne deg rimelig trygg på at du ikke ble HIV-smittet  da. 


Men hvis du mener at du kan ha hatt sex i den tiden som er gått etter hendelsen med noen som prinsipielt kunne ha vært HIV-positive, så er det selvsagt intet i veien for at du for din egen del godt kan ta en HIV-test ved neste besøk hos legen, den er gratis og du får svar i løpet av en ukes tid. Veldig mange gjør jo det og du trenger jo slett ikke å grunngi det på noen måte idet de aller fleste leger jo vet at unge mennesker har sex enten det er sånn eller slik, de pleier å forholde seg til hva pasienten ber om uten å spørre så altfor mye om hva som foranlediger ønsket. Lykke til !        

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-