Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg bli smittet av min datters vannkopper?

Spørsmål

Hei. Datteren min på 15 har fått vannkopper. Lett feber og de første prikkene fikk hun mandag. Hun er nå helt dekt av blemmer. Det er nå tvil om at jeg selv (47) har hatt vannkopper. Fikk høre i går at broren min fikk de for ca. tolv år siden og at han ble veldig syk. Regner nesten med at jeg selv ikke har hatt de og lurer på om det er noe jeg kan gjøre for å unngå dette? Tenker på eventuell vaksine? Har vært i kontakt med barna siden søndag nå. Torsdag i dag.

Mann 47
Svar

Hei.


Vannkopper er meget smittsomt 1-2 dager før utslettet oppstår, via dråpesmitte, altså slik f.eks. forkjølelse og influensa også smitter. 

Det smitter også ved direkte kontakt med det væskende utslettet, når det oppstår. En kan bli smittet frem til utslettet tørker inn, vanligvis  ca 5 dager.  Etter dette smitter det ikke. 

Din datter fikk de første prikkene på mandag, og i skrivende stund er det torsdag kveld. Da begynner vel de væskende blemmene å tørke bort nå? Blemmer som det har gått hull på, og som ikke væsker, vil som du ser være synlige som små "tomter" eller midlertidige arr en del tid, men disse er altså ikke smittsomme.


Du lurer på hva du kan gjøre for å unngå å bli smittet. Den største smittefaren har du allerede utsatt deg for, for det er de 1-2 dagene før utslettet oppstår, og du var kanskje i kontakt med henne på lørdag? Det eneste du kan gjøre nå,  er å la være å ta på væskende / fuktig utslett, samt klær som har vært inntil utslettet osv. 

Vaksine er uaktuelt nå.

Her kan du lese mer om vannkopper, på Folkehelsas sider:

https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/varicella-vannkopper-og-herpes-zost/


Ha det bra.