Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan influensa føre til besvimelse?

Spørsmål

Hei. Kan Influensa virus forårsake Besvimelse/Synkope? Min fastlege seier at det har vert endel tillfeller av dette i år. Men er dette bevist i nokon studie, eller annen dokumentasjon?

Mann 48
Svar

Hei.


Besvimelse er et helt uspesifikt fenomen, dvs at det "tilhører" ikke en konkret sykdom, men er noe som kan oppstå av svært mange forskjellige årsaker. Blir man medtatt nok, av en eller annen årsak, så kan en besvime. Hvis en f.eks. har svekket helse i utgangspunktet, har høy feber som følge av influensa, og kanskje blir uttørret pga feber og utilstrekkelig væskeinntak, så kan blodtrykket bli lavere, og det kan gi økt tendens til blodtrykksfall og kanskje besvimelse. 


Så svaret her er at besvimelse ikke i seg selv er et typisk symptom ved influensa, men det er på ingen måte utenkelig at en pågående influensa indirekte kan medvirke til en besvimelse, som ovenfor forklart.

De aller fleste med influensa vil med andre ord IKKE besvime i løpet av influensaen, men at noen kan besvime under en pågående influensa, er fullt mulig, -på linje med at man kan besvime om en blir medtatt nok av andre sykdommer og tilstander.


Du spør om studier og dokumentasjon på dette, det tror jeg neppe finnes. Men det er altså fullt fysiologisk forklarbart, via indirekte mekanismer, jfr ovenfor.

Håper det var et greit svar.