Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan HPV-viruset være årsak til plager nedentil ?

Spørsmål

Jeg har ubehag i skjeden/livmor, stikking og lettere smerter, kan det være grunnet HPV? Frarådes det oralsex ved påvist HPV? Vil du påstå at man kan bli smittet av HPV helt uten intimkontakt?

Mann 58
Svar

Hei og takk for brevet ditt. HPV-virus i seg selv gir ingen symptomer fra noe organ. HPV kan finnes i en kvinnes skjede i årevis uten at hun merker noe. Det påvirker ikke fruktbarheten og det gir ikke sykdomsfølelse. Det er slik  at det finnes mer enn 200 forskjellige HPV-typer hvorav 30-40 kan overføres til slimhinnene i kjønnsorganer, anus munnhule og svelg. Ca. 9 av 10 tilfeller av livmorhalskreft er forårsaket av 7 typer HPV og av disse er HPV type 16 og 18 viktigst. HIV smitter fra person til person via hud og slimhinner. Det er vanskelig å forestille seg at HPV-virus skal kunne overføres uten noen form for intim kontakt i de sammenhenger vi her snakker om. 


Generelt er smitterisikoen for HPV ca. 10 % for hver ny partner. Rundt 30 % av kvinner under 30 år har en pågående HPV-infeksjon, det samme gjelder 6-7 % av kvinner i alderen 34-69 år. 9 av 10 HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av et halvt til to år. Alle kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta en celleprøve hvert 3. år for at det på et tidlig tidspunkt kan fastslås om det foreligger celleforandringer som kan skyldes HPV. Smitterisikoen for HPV i munnhulen er ca. 10 % for hver ny partner. Risiko for kreft i munnhule og svelg hos kvinner er mye lavere enn risiko for livmorhalskreft. Det gis ingen anbefalinger om å slutte å ha oral sex med fast partner selv om man har fått påvist en HPV-infeksjon.  


Du forteller at du har ubehag og smerter nedentil. Det kan være mange årsaker til slike symptomer og den beste måten å få undersøkt dette på er i første omgang å få en time hos fastlegen slik at han eller hun kan foreta en undersøkelse nedentil. Eventuelt vil fastlegen henvise deg til gynekolog eller spesialist i kvinnesykdommer for nærmere undersøkelse hvis det viser seg å være nødvendig. God bedring og lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-