Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan herpesinfeksjoner smitte ?

Spørsmål

Legen sier jeg har herpes på generalene. Fikk det da jeg var 68 år. Mannen min har ikke det, og jeg har bare hatt to partnere før da jeg var 25. Legen sa det kan komme av vannkoppevirus også. Kan jeg da smitte min mann?

Kvinne 69
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Vanligvis bør det tas prøve av en mistenkt herpes for å sikre at diagnosen er riktig. Det er ikke alltid helt lett hvis såret er blitt tørt, noe man bruker å løse ved å avtale med legen at man får komme samme dag eller dagen etter at man har fått et herpesutbrudd, slik at denne prøven kan tas. Den utføres ved at en bomullspinne får med seg litt sårsekret, som så sendes til nærmeste mikrobiologiske laboratorium. Som oftest foreligger enten en herpes type 1, som er den som vanligvis kommer på leppen, eller herpes type 2, som er den som vanligvis kommer nedentil, men de kan også bytte plass, litt avhengig av seksualpraksis. Begge disse kan overføres til en seksualpartner ved seksuelt samkvem som samleie f. eks. Slik jeg oppfatter brevet ditt har du fått dette nedentil. En slik test vil eventuelt også da vise vannkoppevirus, slik du forteller at legen nevnte. 


Vannkoppevirusinfeksjon på huden eller herpes zoster forveksles svært sjelden med de langt mindre omfattende herpes simplex  type 1 og 2. Herpes zoster, som også kalles helvetesild, kan forsåvidt opptre i din alder, men vil vanligvis være mye mer utbredt enn herpes simplex og ofte gi betydelige plager. Som oftest får man ved en slik infeksjon også behandling. Hvis så er tilfelle bør du snakke med legen spesielt om det og han vil da vanligvis anstille videre undersøkelser av deg for eventuelt å kunne finne noe som en slik forholdsvis sjelden infeksjon kan henge sammen med. Herpes zoster kan prinsipielt også overføres til en partner ved nærhet og berøring så lenge det finnes blemmer som er væskefyllte, men her er sammenhengene litt mer kompliserte fordi herpes zoster-viruset også kan fremkalle vannkopper og da avhenger det kliniske bilde av hvorvidt vedkommende har hatt vannkopper før.