image: Kan herpes smitte ved å drikke av samme flaske?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan herpes smitte ved å drikke av samme flaske?

Spørsmål

Hei! Jeg klarte å drikke av samme glassflaske som min samboer som har et herpesutbrudd. Jeg drakk av glassflasken ca 1 1/5 time etter min samboer. Herpesutbruddet startet først med en blemme, den falt av for noen dager siden og har skorpe på seg nå. Den andre blemmen ved siden av falt av i dag og har ikke skorpe, men såret er tørt. Hvor sannsynlig er det at jeg har blitt smittet?

Kvinne 24
Svar

Hei.

Herpes smitter først og fremst gjennom direkte kontakt, altså for eksempel kyss eller sex. Det er nok en teoretisk mulighet for smitte via et glass, men sannsynligheten er i praksis liten. Det har vært gjort undersøkelser om hvor lenge viruset overlever på døde overflater som for eksempel et glass, og det har vist at etter en halv til en time reduseres mengden virus i betydelig grad.

I tillegg vet vi at så mange som opp til kanskje 80% av oss har vært smittet i barndommen med herpes-1 virus (det vanligste ved herpes på leppene, og det som din samboer har) Med andre ord er sannsynligheten for at du allerede er smittet riktig stor, og isåfall kan du heller ikke bli smittet påny.

Du spør om hvor sannsynlig det er at du har blitt smittet, men det kan ikke angies i noen prosent eller på annen måte konkret. Det er ihvertfall lite sannsynlig.

Ha det bra.

Illustrasjonsbilde øverst: maramorosz / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-