Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan herpes nedentil være farlig for svangerskap ?

Spørsmål

Hei,  Da jeg var gravid i ca uke 22/23 hadde partneren min og jeg samleie. Vi hadde ikke oralsex direkte, men vi kysset og brukte spytt for at det skulle bli mer fuktig der nede. Senere samme dag merker samboeren min at han har et munnsår på vei. Han har vært plaget med munnsår så lenge vi har kjent hverandre og han får dette med jevne mellomrom. Jeg har aldri hatt noe utbrudd, men det er jo en sjanse for at jeg har viruset i kroppen siden han så ofte er plaget med dette. Ingen av oss har herpes nedentil så vidt vi vet, men jeg hører jo om folk som ikke merker at de har det.  Spørsmålet mitt er om det er grunn til bekymring nå? Kan munnsåret han fikk senere på dagen ha smittet meg med herpes nedentil (jeg hadde barbert meg like før samleie, noe som vel også øker risikoen?)Det er vel slik at han kan være smittsom før blemmene/symptomene oppstår?  Om jeg har blitt smittet nå, er dette skadelig for barnet i magen eller er herpes kun skadelig når fosteret smittes via fødselen. Er dette noe jeg bør ta opp med fastlege/jordmor? Jeg har ikke merket noen symptomer, men har jo hørt at herpes kan være svært farlig for foster/nyfødte.  Takk for hjelpen.

Kvinne 34
Svar

  

Hei og takk for brevet ditt. Herpes nedentil er generelt ufarlig og til å leve med. Man kan nokså lett få overført en herpes ved oral sex der, som i din situasjon der partneren har en leppeherpes som kommer og går. Det viktige for deg nå er at du blir undersøkt med henblikk på om du kan ha fått overført herpes fra din mann, det er fullt mulig selv om du ikke har oppdaget noe. 


Barnet vil ikke ta skade av om du har en herpes nedentil på det nåværende stadium;- det er godt beskyttet inne i livmoren. Det som kan være farlig for barnet er om du ved fødselen får et utbrudd av en primær herpes, dvs. at du er blitt smittet kort tid før fødselen eller at du er blitt smittet tidligere, men ennå ikke har sett noe tegn til herpes, som så velger å bryte ut ved fødselen. 

Dette kan medføre alvorlig sykdom hos barnet som da ikke har rukket å få overført antistoffer mot herpes fra deg i tilstrekkelige mengder;- imidlertid er dette sjelden i Norge, ca. 2 barn i Norge rammes av dette hvert år. 


Det første du skal gjøre er så snart som mulig å bestille time hos den legen som følger svangerskapet ditt, orientere om situasjonen samtidig som du i ventetiden på time følger godt med på hvorvidt du får noe som kan ligne et utbrudd av herpes nedentil eller på leppen. I så tilfelle skal du avtale med legen om å få komme på dagen slik at prøve kan tas direkte fra såret. Dette er den beste måten å diagnostisere en herpes på.


Legen vil undersøke deg og også ta en blodprøve slik at det kan klarlegges om du fra før har antistoffer mot herpes. Likeledes vil din mann måtte vurderes med tanke på sin herpes, og dere bør rådgis vedrørende sex i den siste tiden av svangerskapet. Av og til vil det måtte vurderes om partner skal få behandling i forkant av fødsel. 


Erfarene leger vil videre rådgi deg om alt dette og ta de nødvendige prøvene slik at du blir trygg på at dette vil gå bra og det vil det så lenge denne situasjonen er klarlagt. Fint at du skrev til lommelegen ! Jeg ønsker deg lykke til med resten av svangerskapet og den forestående fødselen !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-