Kan helvetesild smitte?

Spørsmål

Jeg har helvetesild, vært hos legen, og jobber som avlaster for to 4-åringer som har litt nedsatt imunforsvar.
Kan jeg smitte dem?
Er det normalt å ha helvetesild i min alder?
Hva er best for lindring?

Mann, 27 år

Svar

Kjære mann, 27 år!

Helvetesild er en hudinfeksjon forårsaket av reaktiverte vannkoppevirus. Som oftest er det eldre, eller personer med sykdommer som reduserer immunforsvaret, som får helvetesild, men helt uvanlig er det heller ikke hos yngre mennesker.

Inne i utslettet er det vannkoppevirus. Hvis personer som ikke har hatt vannkopper fra før kommer borti utslettet, kan de få vannkopper. Smitten skjer ved direkte kontakt.

Du skriver at "dine" 4-åringer (tvillinger?) har litt nedsatt immunforsvar. Det kan bety så mye, alt fra å ha lett for å bli forkjølet (diagnosen er da ikke nødvendigvis medisinsk), til å ha en medfødt defekt i sitt immunapparat. Hvis det siste er tilfelle, går jeg ut i fra at de følges opp/har kontakt med en barneavdeling. For barn med faktiske defekter i immunforsvaret kan vannkopper være alvorlig. Hvis dette skulle være tilfelle, bør du ikke passe dem så lenge du har utslett, og du må si fra til foreldrene, slik at de eller du kontakter den legen barna har vært hos for dette, hvis de allerede kan være smittet. Hvis du er usikker på hva denne diagnosen (litt nedsatt immunforsvar) bygger på, bør du avklare dette med foreldrene/foresatte evt primærlegen.

Så til din behandling: Helvetesild er et dramatisk navn, men plagene kan variere mye. Ved sterke plager, kan man ta tabletter hvis sykdommen nylig er brutt ut. Du kan lese litt mer om behandlingsalternativer ved å følge lenken til høyre.