Kan han smitte sønnen med kjønnsherpes?

Spørsmål

Hei.
Jeg har en samboer som har herpes (kjønnsherpes), han har bare hatt et utbrudd som var for over et år siden.
Vi har fått en sønn etter dette.
Samboeren min er redd for å smitte sønnen våres med herpes. Kan han gjøre det?
Vi har lest på nettet at smittefaren bare er når han har utbrudd, men det slår han seg ikke med ro med. Han trur at han kan smitte våres sønn med den minste ting. Kan han det?
Håper dere får muligheten å svare meg, for jeg har en hysterisk samboer. Jeg selv trur ikke han kan smitte han ved å gi sønnen vår et kyss.
med hilsen en bekymret mor.

Kvinne, 31 år

Svar

Kjære deg!

Kjønnsherpes er svært vanlig. Dersom partneren din har kjønnsherpes, vil dette kun smitte ved seksuell kontakt, og kun under utbrudd. Så det er eventuelt deg han kan smitte, ikke sønnen din! Derfor er det viktig å bruke kondom når han har utbrudd.

Når man først er smittet, ligger viruset gjemt i kroppen resten av livet. Men mange som får kjønnsherpes får kun ett utbrudd, og er aldri plaget med det senere. Andre er stadig plaget. Nå finnes det heldigvis god behandling, dvs. tabletter og salver som gjør plagene mindre og forkorter utbruddet. Disse medisinene er på resept. (For eksempel Zovirax salve og tabletter, og Octavir salve (mest mot munnsår).

Når det gjelder munnherpes, er dette enda vanligere, og dette kan smitte gjennom kyss. Men også her gjelder det at det kun er smittsomt under utbrudd. Munnherpes er vanligvis heller ikke så smertefullt som kjønnsherpes, og også her er det slik at svært mange går med viruset gjemt i kroppen uten at de får flere utbrudd.

Barn er som regel laget av solid materiale, og man kan ikke verne dem mot alle virus og bakterier. Det er heller ikke ønskelig! Små virusinfeksjoner holder immunforsvaret vårt på tå hev.

Kosing og klemming er viktig for barn, og det er aldri farlig!

Du kan lese mer om kjønnsherpes og herpes i og rundt munnen her.