Kan ett ubeskyttet samleie føre til overføring av seksuelt overførbar sykdom ?

Spørsmål

Jeg har nylig hatt sex med en norsk mann, hvorav jeg insisterte på å anvende kondom idet det var en ny partner. Han hevdet å være frisk og at han nylig hadde testet seg for kjønnssykdommer. Jeg valgte å tro ham og hadde samleie uten at han fikk utløsning i meg. I ettertid fremkom det på nærmere spørsmål at han hevdet å være frisk på bakgrunn av negative prøver for klamydia og gonoré. Årsaken til at jeg nå er svært bekymret og strever med angstlignende bekymring er at han opplyste om å ha vært på hele tre ferieturer til Thailand og Fillipinnene iløpet av det siste halvåret, senest i januar.Han forklarte også at han visste han var frisk idet han hadde hatt en urinveisinfeksjon nå nylig, som han hadde fått antibiotika for og samtidig testet for klamydia / gonoré. Hiv hadde han ikke testet seg for idet han var overbevist over å ikke kunne få slik sykdom (virket lite opplyst). Nå er jeg fra meg av bekymring for at han har smittet meg med hiv etter samleiet. Årsaken til den store bekymringen er hans turer til høyrisiko områder, samt at jeg undrer meg over at han hadde uvi uten samtidig klamydia / gonoré. Jeg er redd for at han løy om akkurat dette, samt at han kan ha smittet meg dersom han selv nylig er smittet av hiv og derfor økt smitterisiko. Jeg forstår at det eneste som kan eliminere min angst er å ta en test, men jeg må jo avvente dette. Derfor spør jeg : -Hvor stor risiko er det for at jeg kan ha blitt smittet på bakgrunn av dette samleiet? Jeg hadde ingen kjente rifter. Han utførte oralsex på meg, men ikke omvendt. Kan det være mindre risiko for smitte siden han ikke fikk utløsning i meg ? veldig takknemlig for svar!Har lest mye på nettet og ser at de fleste kvinner blir smittet av partner , men ofte etter noe tid (flere samleier?). Men har også lest om de som har blitt smittet etter ett eneste samleie. Og at nysmittede medfører svært mye høyere risiko for overføring av viruset.

Kvinne 29

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår at du har satt deg godt inn i problematikken rundt seksuelt overførbare sykdommer inkludert HIV. Som du da vet er den aller vanligste overførte tilstanden urethritt eller urnrørskatarr, fremkalt av mikrobene chlamydia, mycoplasma genitalium samt gonorebakterien, når man ser bort ifra kjønnsvorter. Det er de tre mikrobene vi kan teste for og som langt på vei altså er blitt gjort på partneren din. Imidlertid er det ikke alltid så enkelt da godt over halvparten av disse urethrittene fremkalles av mikrober som man ikke finner ved laboratorieprøver, det må her mikroskopi av fuktighet fra urinrørsmunningen til før man helt kan være overbevist at noen ikke har en urethritt, den gir ikke så sjelden svært beskjedne symptomer som kan merkes. 


I tilegg er urinveisinfeksjon ikke noen vanlig betegnelse på infeksjonene som overføres seksuelt, denne betegnelsen brukes vanligvis om de infeksjonene som forårsaker blærekatarr hos kvinner og hvor det vanligvis gis andre antibiotika enn dem som forskrives for urethritter hos begge kjønn. Denne typen infeksjon er uvanlig hos menn og den ikke er seksuelt overført. Disse betegnelsene brukes imidlertid om hverandre også av helsepersonell, så det kan som du skriver bli opphav til tvil om hva som det egentlig er testet og behandlet for. 

'

Hvorom allting er, for det første er HIV en svært lite smittsom mikrobe og du har rett i at det som oftest skal flere samleier til før en HIV-infeksjon overføres mellom to partnere. Imidlertid har du også rett i at en som forholdsvis nylig er blitt smittet med HIV er mer smittsom enn en som har hatt sin HIV-infeksjon i lengre tid. Selv om din partner flere ganger har reist slik du beskriver så er det jo ikke så lett med noen grad av sikkerhet å anta hva han har foretatt seg på disse reisene, med hvem og i hvilken utstrekning han i det hele tatt har hatt ubeskyttet sex, det forblir åpent.


Når det gjelder risikovurdering så må det bli at et ubeskyttet samleie er ubeskyttet, men risikoen for smitte vil selvsagt være mindre når mannen ikke ejakulerer i skjeden. Oral sex er i prinsippet også smitteførende, men det skal nok mye til før man blir smittet med HIV på den måten, spesielt som passiv partner som du da var. 


Så det du kan gjøre er følgende: Hvis du får symptomer på et eller annet nedentil bør du selvsagt søke lege for det og bli undersøkt for de symptomene du eventuelt har fått. I fravær av symptomer eller tegn på noe kan du oppsøke helsevesenet ca. to og en halv uke etterat samleiet fant sted og be om at det blir screenet på det som det kan undersøkes på. Dette er det første tidspunkt du kan ta en HIV-test med en rimelig grad av sikkerhet for at vindusperioden, dvs. den perioden man er smittet før det vises på en HIV-test er over. Er da testen negativ så er det overveiende sannsynlig at du er sant negativ. De vanlige testene tas via urin, HIV og eventuelt annen blodsmitte tas ved en blodprøve. Ventetiden er forholdsvis kort hvis du avtaler telefonbeskjed med legen. Slike tester tas i hele primærhelsetjenesten, men enkelte klinikker, som de som ligger til sentralsykehusene og spesialklinikker i de store byene har ofte svært gord erfaring i denne typer testing, som f. eks. Olafiaklinikken i Oslo. 


Laboratoriet ønsker er kontrollprøve på et noe senere tidspunkt, dette kan variere fra laboriatorium til laboratorium. Enkelte få kan få en positiv test senere, men det hører med til sjeldenhetene. Dette kan absolutt ha gått bra, men litt ventetid blir det altså.      

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn