Kan dette være noe annet enn soppinfeksjon ?

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 22 år. For noen mnd. siden begynte underlivet mitt å føles tørt og irritert, samt med kløe og svie. Kløen og svien er hovedsakelig lokalisert rundt klitoris og de indre kjønnsleppene. De virker irritert og tørre/kløende. Både kløen og svien kommer hels ved berøring. Jeg trodde/tror dette kunne være soppinfeksjon (da symptomene stemmer) - utfloden har en svakt luft, ikke noe fiskeluft eller noe sånt. Og det er hvite prikker (var mer før). Jeg kjøpte canesten med 1 pille for ca. 1 uke siden. Tok den pilla på kvelden og la meg i senga - mye var komt ut på morgenen. Begynte deretter med kremen og har brukt den i nesten en uke. Symptomene har blitt litt bedre føler jeg, men er ikke borte. Jeg har kun hatt sex med en gutt (han var jomfru). Jeg brukte et sexleketøy som ikke akkurat var mitt eller nytt.. Men brukte det bare i typ 5 minutter på klitoris. Kan jeg ha en kjønnssykdom? Eller kan det fortsatt være soppinfeksjon bare at Canesten ikke har tatt den? Går forresten på Oralcon 21, og hopper endel over mensen (om dette skulle være viktig informasjon).

Kvinne 22
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Når du har hatt sex med en ny partner så er det prinsipielt alltid mulig at du kan ha fått en seksuelt overførbar sykdom, som altså eventuelt han har hatt. For det er kanskje slik at han på sin side kan ha vært sammen med andre jenter før deg ? Du skriver ikke om hvor lenge det var siden at du var sammen med ham. Hvis leketøyet du nevner fornylig hadde vært brukt av andre så er det også mulig at noe kan overføres med det, men hvis så ikke var tilfelle er det mindre sannsynlig. 


Hvorom allting er, selv om det er mulig at de symptomene du beskriver skriver seg fra en soppinfeksjon, så er det langt fra slik at alt uregelmessig som melder seg fra underlivet hos en kvinne skyldes sopp. Menge tenker imidlertid det, inkludert ikke så erfarene leger, men sannheten er nok den at sopp i underlivet ikke er så vanlig som mange later til å tro. Det gjør på den annen side ingen ting at du har brukt canesten og muligens kan det virke også, det vet vi vel ikke helt ennå. Men hvis det altså ikke gjør det og du ikke kan utelukke at din mannlige partner muligens kan ha feilt noe som kan stamme fra en av hans tidligere partnere, så bør du gå til legen og ta en sjekk. Det er hverken farlig eller spesielt ubehagelig og de fleste prøvene tas i dag via urin.


Å foreslå noe bestemt ut fra hva du forteller er vanskelig, men i din aldersgruppe så er jo chlamydiainfeksjonen svært hyppig og den kan absolutt arte seg slik du beskriver, selv om chlmydiainfeksjon hos kvinner ikke sjelden forløper uten symptomer eller tegn. Den er imildertid enkel å påvise og enkel å behandle. Mer om hva som kan feile deg synes det på det nåværende tidspunkt ikke rimelig å kommentere videre på, det viktge er at du blir undersøkt og at en diagnose kan stilles.