Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan dette være en urethritt ?

Spørsmål

Hei, sliter med verk i underlivet. I august 17 hadde jeg ubeskyttet sex og merket i etterkant røde utslett på penis og forhud. Kontaktet helsestasjon, sjekket for klamydia, negativ prøve. Prøvde med canesten da jeg mistenket sopp, noe som hjalp, men plagene kom fort tilbake. Kontaktet fastlege desember 17, påvist kjønnsvorter. Fikk penselmiddel for dette samt Daktacort for utslett. Vortene ble borte, men fortsatt utslett. Ble noe bedre, men tilbakefall på rødt utslett. Utslettet innebar kløe, noe svie ved vannlatning og væske under forhud. Dette holdt seg gående til mars 18 uten å finne ut hva det var, og hvor jeg fikk plutselig smerte/trykkfølelse i mellom pung og endetarmen etter onani. Gikk raskt til lege som undersøkte prostata (fin) og gav meg Naproxen. Verken gikk vekk etter en ukes tid. I juni 18 blusset dette opp igjen i pung/mellomkjøttområdet. Nå gikk den fra å være en trykkfølelse til å bli mer et variende verk. Følelse av at hårene under pungen "lugger", smålig verk i pung/penis, stråling ut i rumpe/bakside lår, ubehag over blæren/mageområdet. Gikk til privatlege da jeg ikke er i samme by som fastlegen min før august. Ble sjekket for sopp (negativ), urinveisinfeksjon(negativ), bitestikkelbetennelse(negativ), og fikk 10dagers antibiotikakur. Ved start av denne kuren ble plagene fort vekke. Problemet var at ubehaget dukket raskt opp igjen to dager etter endt kur, og utslett dukket opp igjen etter èn uke. Kan kuren ha vært for kort? Jeg begynner å bli rimelig frustrert over plagene og tenker mye over det om dagene. Jeg prøver ikke å tenke i baner av kreft og sterilitet. Håper du har noen forklaring på hva disse plagene kan være. Ettersom jeg ikke befinner meg i samme by som fastlegen min og det er veldig dyrt med privatlege ønsker jeg å vite om jeg bør se vekk fra økonomi og få sjekket meg skikkelig (Er student). Har time hos fastlege i slutten av august. Vil det være forsvarlig å vente? I forhold til kreft, har jeg ikke merket noe forskjell i selve pungen.

Mann 26
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det som kan være mulig er at du primært ble smittet med urethritt, som er navnet på en betennelse ytterst i urinrøret og som fremkalles av mikrobene chlamydia, mycoplasma genitalium og gonorebakterien. En urethritt er lett å overse hvis disse prøvene er negative; da kalles tilstanden for uspesifikk urethritt;-  diagnosen stilles egentlig ved mikroskopi av sekret fra urinrørsmunningen og gjøres av altfor få primærleger. En kraftig urethritt kan også medføre et utslett på penishodet. 


Idet du forteller at alle plagene du beskriver ga seg med antibiotikakuren, men returnerte en tid etterat du var ferdig med den kan kanskje tolkes som at den ikke var den riktige relatert til hvilke mikrober den var tenkt å skulle kunne behandle. Dine plager vedrørende ubehaget mellom der pungen slutter og anus samt utstråling i denne regionen fører tanken til eventuell prostatitt, som en sjelden gang kan være en komplikasjon til en ikke-behandlet eller utilstrekkelig behandlet urethritt. 


Var jeg deg ville jeg gjøre følgende: Først få en time hos en spesialist i hud og kjønnsykdommer, de finnes i de større byene og er i tilegg tilknyttet avdelingene for seksuelt overførbare sykdommer ved sentralsykehusene. I Oslo finnes spesialklinikken Olafiaklinikken, der trenger man ikke time for å bli undersøkt. En spesialist vil kunne klarlegge endel av det foranstående og finne ut hva som er best å gjøre etter å ha sendt inn nye prøver av deg, kanskje også inkludert ultralyd av pungen. Hvis det blir noe mer med det du føler i mellomkjøttet og venereologen mener at prostata bør undersøkes så er tingen en spesialist i urologi. 


Slik du fremstiller din sykehistorie og plagene du beskriver så burde sjansen være stor for at dette kan ha noe med seksuelt overførbar sykdom å gjøre;- dine tanker om andre ting som fremtidig sterilitet  og annen alvorlig sykdom bør kunne avlyses såfremt du blir skikkelig undersøkt og behandlet ut fra det det forteller og det som blir funnet ved undersøkelsene. Lykke til og god bedring !