Kan dette være en urethritt ?

Spørsmål

Natt til søndag 15.04 hadde jeg et ubeskyttet samleie. Allerede i løpet av søndagen, dvs. under 12 timer fra samleiet, kjente jeg et slags trykk eller klyp inne i penishode. Noen vil sikkert kalle det svie, men jeg opplever det mer som om noen klyper deg. Det er m.a.o. et ubehag som ikke skal være der. Ubehaget er der konstant, men jeg har ikke opplevd at det verre ved urinering, annet enn at det kanskje er litt mer utflod av urin etterpå.. Til legen gikk jeg onsdag 18.04 og forklarte situasjonen. Avla samtidig urinprøve og fikk resept på engangsdose av Azitromaz (500 mg x 2). Dette tok jeg samme kveld. I løpet av fredag 20.04 og lørdag 21.04 begynte ubehaget å forsvinne. Derfor var det med stor skuffelse at jeg måtte ringe legen igjen mandag 23.04 og fortelle at ubehaget hadde kommet tilbake igjen i løpet av søndagen 22.04. Kan jeg ha trigget ubehaget tilbake igjen ved å ha onanert i løpet av helgen? Over telefonen fikk jeg ny engangsdose av Azitromax som jeg tok samme kveld. Opplevde på ny god virkning de første dagene, men etter å ha onanert og gått på fylla natt til lørdag 28.04 kom ubehaget tilbake igjen.. Kan jeg ha trigget ubehaget tilbake ved å ha onanert eller å gå på fylla, og har jeg ødelagt effekten av den nye engangsdosen? Jeg ble lett full den kvelden, samt både kastet opp og fikk lett diaré morgningen etter, hvilket jeg antar kan ha en sammenheng med at jeg hadde antibiotika i blodet.. Jeg har kontaktet legen igjen, men han sier at urinprøven som ble levert 18.04 ikke er positiv på verken klamydia eller gonore. Den urinprøven er for øvrig avlevert såpass tidlig etter antatt smittetidspunkt at den stoler jeg ikke på. Hva kan jeg være smittet av? Hvilken kjønnssykdom er det som gir symptomer så kort tid etter samleie og som nekter å la seg knekke av to engangsdoser med Azitromax? Det virker som om ubehaget kommer tilbake igjen ved sædutløsning. Jeg har snakket med vedkommende jeg hadde sex med, og hun stiller seg helt uforstående til hele situasjonen

Mann 31
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Dette er etter all sannsynlighet det som kalles urethritt og er en betennelsestilstand ytterst i urinrøret, en av de aller hyppigste seksuelt overførbare sykdommene. Symptomene er som oftest først litt ubehag, så svie og dernest utflod i større eller mindre grad. Urethritt fremkalles av mikrobene chlamydia, gonorebakterien og mycoplasma genitalium. Flere forhold kan spille inn på prøveresultatene, tilstanden kan ha stått noe kort som du selv sier;- tre dager er kort, selv om analysen er genteknologisk og derfor veldig sensitiv. Imidlertid er det også slik at de fleste av urethrittene finner man ingen spesifikk årsak til i laboratoriet og da kalles tilstanden for uspesifikk urethritt.


Din adferd har vedrørende masturbasjon og endel alkohol spiller nok ingen vesentlig rolle i det at tilstanden ennå ikke er gått over. Men det er plagsomt selvfølgelig. At sexpartneren ikke har merket noe er mer en regel enn et unntak, urethritt gir ofte få eller ingen symptomer hos den kvinnelige part. Du må si til henne at hun bør oppsøke lege for undersøkelse.  


Det som er tingen nå er å få vurdert hvor hissig urethritten er. Du bør derfor oppsøke en spesialist i hudsykdommer eller en klinikk som steller med seksuelt overførbare tilstander og snakke med en lege som kan ta et utstryk av sekret fra urinrørsmunningen og vurdere det. Kan hende at to azitromycinkurer kanskje kan ha hjulpet, men at du fremdeles kjenner noe, alternativt har den ikke hjulpet hvilket som oftest betyr at du må få et annet antibiotikum. Det er ikke så sjelden at det er tilfellet. Spesialklinikker for seksuelt overførte sykdommer ligger ved landets hudavdelinger ved sentralsykehusene.  I Oslo kan man gå på Olafiaklinkken i Trondhjemsveien på Gruenerløkka, det har de åpent hver dag uten timebestilling, se hjemmeseiden deres. 


Dette er på ingen måte farlig, men som nevnt så kan det av og til være problematisk å behandle. Men det blir alltid bra til slutt ! Lykke til og god bedring!