Kan dette være en urethritt ?

Spørsmål

Hei. For en måned siden hadde jeg ubeskyttet sex, fem dager etter fikk jeg skikkelig vondt i penisen, det var en brennende følelse, jeg så også at jeg hadde fått sår/blemmer rundt corona på penisen. Jeg dro til legen å testet meg for klamydia, men testen ble negativ. Smerten i penisen gikk over etter fire dager, men nå så har jeg fått en litt sånn rar følelse i penisen, litt sånn prikking på en måte, og jeg har fortsatt sår/blemmer rundt corona. Jeg mistenker at det kanskje kan være herpes eller sopp.

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er alltid vanskelig å si noe sikkert om eventuell diagnose på bakgrunn av medsendte bilder, men ut fra det jeg kan bedømme er det ingen tegn til noen herpes på noen av bildene. Herpes vil jo fremkomme som et større eller mindre sår som tilheler etter 7-10 dager og ikke etterlater seg noen form for arr. Et herpessår gjør vanligvis nokså vondt, spesielt ved berøring. Området virker heller ikke særlig rødt eller irritert. Imidlertid sees en hvitlig nokså liten dannelse på det nederste bildet som muligens kan representere en liten kjønnsvorte eller condylom.

Du beskriver at du fikk vondt i penis etter samleiet, men at chlamydia ikke ble påvist og at det nå har gått en måned og at du fremdeles føler ubehag og tenker på sopp eller herpes. Ut fra bildet er det ingen tegn til soppinfeksjon, noe som også er temmelig uvanlig. Derimot kan både smertene etter samleiet og ubehaget du nå kjenner være tegn på at du har en urethritt, dvs. den tilstanden som bl.a. kan fremkalles av ikke bare chlamydia, men også av andre mikrober som mycoplasma genitalium og gonore-bakterien. Urethritt er en betennelse i den ytre delen av urinrøret og er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen og spesielt hyppig i din aldersgruppe. Ofte gir den få eller ingen symptomer, spesielt hos kvinner. Et godt råd er å snakke med partneren og forhøre seg om hun har vært hos lege og om hun er blitt behandlet for noe. Du bør selv oppsøke lege, helst en som har forstand på og god erfaring med seksuelt overførbar sykdom og få en ordentlig undersøkelse for å bringe på det rene om du fremdeles kan ha en slik urethritt eller urinrørskatarr. Den skal i tilfelle behandles, partner skal underrettes og om nødvendig kontrolleres. Dette er fordi den kan smitte videre. Legen kan da også vurdere det du mener du ser på forhuden. God bedring og lykke til !