Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan dette være en herpes ?

Spørsmål

Hei. Har et utslett eller noe jeg lurer på hva er. Befinner seg i lysken ca., tenkte selv det kunne være sopp? Kan klø litt men ellers merkes det ikke, uten å synes da.

Mann 37
Svar

Hei og takk for brevet ditt med bilde som etter all sannsynlighet viser at dette dreier seg om en herpes, enten en herpes simplex, som deles inn i type 1 eller type 2, eller også en herpes zoster eller helvetesild, det siste er nok mindre sannsynlig, men mulig. Herpes zoster bruker ofte å gjøre nokså vondt;- du skriver at du merker kløe, men du beskriver ikke noen påfallende smerte. 


Diagnosen stilles vanligvis ved at legen tar en prøve av væsken som inneholdes i de små blærene, men det ser ut til at de fleste allerede har bristet på utslettet ditt slik at noen representativ prøve kan være vanskelig å få gjort. Imidlertid synes jeg du likevel skal kontate fastlegen din eller annen lege i primærhelsetjenesten og be ham eller henne å ta en slik prøve og sende til et mikrobiologisk laboratorium siden det alltid er et forsøk verdt og det skal bare en svært liten væskemengde til for at en prøve kan bli positiv. Og prøven vil kunne differensiere på de tre herpestypene. 


Ellers vil utslettet, hvis det atså dreier seg om en herpes simplex forsvinne i løpet av de nærmeste dagene av seg selv. Det ikke etterlate arr eller andre spor, et herpesutslett sitter i de øverste hudlagene. Du skal ikke være i nærkontakt med noen annen person så lenge du har utslett fordi utslettet i seg selv kan overføres til en annen, dvs. herpes er smittsomt. Inngangsporten for herpes simplex er enten gjennom hud eller slimhinne;- virus vandrer da gjenom en nerve til en liten sjaltestasjon i ryggens nervesystem og derfra kan viruset vandre tilbake til huden og ende i nærheten av der viruset har kommet inn. Ofte smitter herpes simplex ved sex med en annen person. 


Av andre diagnoser kan man ikke sikkert utelukke en bakterieinfeksjon i huden bare på bakgrunn av det medsendte bildet;- en slik infeksjon kan overføres fra noen annen som har en hudinfeksjon ved nærkontakt og inneholder vanligvis bakteriene streptokokker og stafylokokker. Den lar seg ofte greit behandle med påsmøring av en antibakteriell krem som man får reseptfritt på apoteket, bacimycin eller brulidin krem bruker å hjelpe bra. Sopp er usannsynlig. God bedring og lykke til !