Kan dette ha vært en herpes ?

Spørsmål

Hei!

Hadde kjæreste i litt over tre år. Ingen kjønnssykdommer i tiden sammen. Hatt to nye samleie partnere siden det ble slutt (10 mnd siden det ble slutt) Begge to ubeskyttet.

Etter 3 mnd siden sist jeg hadde samleie, fikk jeg muskelsmerter og symptomer på influensa i et par dager. To dager etterpå begynner det å svi litt i underlivet på kvelden. Våknet opp med vonde «sår/ulcers» i underlivet. På begge kjønnsleppene, nærme skjedeinngangen og «litt ellers rundt.» Jeg hadde rimelig panikk kan du si. To dager før badet jeg i et badekar som var rustent og «flaket litt». Sammenheng?

Sårene var litt ømme nedentil, men bare litt vondt å ha på bukse. Svei IKKE når jeg tisset. Var hos legen under 24 timer etter symptomene, hun tok en swab test for både herpes og sopp. Hun sa ikke så mye og ba meg vente på svar. I mellomtiden fikk jeg alcyclovir(?) 4 x 200 mg og en vagitorie for candida sopp + candida krem. Jeg ble bedre etter to-tre dager og sårene begynte å gå vekk da. Svar etter to dager på at alt var negativt og skulle slutte på pillene og kremen. Ingen herpes eller sopp fra prøvene. Sårene(?), lignet mer på slike «after» man har i munnen av og til, var heller ikke blemmer, kom heller ingen skorper, brukte 7-10 dager på gro helt.

Bør jeg ta en «herpes blodprøve?» og aller viktigst kan jeg stole på swab testen de tok av sårene mine?

De to partnerne mine har fått vite situasjonen, de har aldri opplevd lignende, heller ikke fra sine tidligere partnere. Han ene har dog munnsår (hsv-1), men sa det kommer sår, så han vet når han har utbrudd (2-3 ganger i året) og vet om at det kan smitte fra munn-underliv så er alltid forsiktig med det.

Jeg vil også legge til at jeg fikk mitt første munnsår i år noensinne da jeg var sammen med min tidligere kjæreste. Min ex hadde aldri munnsår. Jeg har ikke hatt munnsår på 10 mnd.

Har søkt meg gul og blå på internett og har det ekstremt vondt psykisk, og føler jeg får lite ute av legen....

På forhånd tusen takk!

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Spørsmålet du hovedsakelig stiller er hvorvidt sårene som du fikk på begge kjønnsleppene i forbindelse med en influensaepisode kan være forenelig med diagnosen herpes simplex. Du beskriver at sårene kom plutselig, at de var ømme og at det gjorde vondt når du hadde truse på. Ømheten og det vonde gikk over etterat du hadde spist acyclovir noen dager og sårene tok ca. 8-10 dager før de var helt forsvunnet. Direkteprøve for herpes simplex var negativ etter ca. 24 timer etterat du hadde merket sårene. Sårene kunne minne om after slik man av og til har i munnens slimhinner.

Spørsmålet er adekvat stillet siden direkteprøven for herpes var negativ. Til tross for det kan herpeshypotesen ikke helt avskrives. Prøven kan være tatt for tidlig, det må være tilstrekkelig mengde sårvæske for at testen kan bli positiv. Den kan også bli falsk negativ hvis det mangler noe på selve prøvetagningen, forsendelsen, forsendelsesmediet eller analysen i laboratoriet. Klinisk kan etter hva du forteller herpes ikke utelukkes helt, selv om sårene ikke var slik som sår mer typisk er ved denne diagnosen. Her er det rom for variasjoner. At sårene forsvant etter såpass kort tid kan skyldes aciclovir som ble satt inn bare en dag etter utbruddet. Ubehandlet varer et herpesutbrudd ca. 7-10 dager og noe mer hvis det dreier seg om et førstegangutbrudd. Du forteller likeledes at en av partnerne dine har hatt munnsår ved flere anledninger og at han er klar over det. Man kan ikke utelukke at et slikt sår kan smitte selv om personen selv ikke merker at et utbrudd er i ferd med å komme. Og en meget høy andel av dem som smittes med herpes blir smittet av en person som ikke selv er klar over at han eller hun har en herpes.

Imidlertid finnes det andre diagnoser som kanskje kan være aktuelle siden du beskriver at sårene kunne ligne på after. Man kan få aftøse sår nedentil og de har ikke noe med sex å gjøre. Slike sår kan også komme på andre slimhinneoverflater, som f. eks. i munnhulen. Hvis noe lignende som det du her beskriver skulle komme tilbake bør du så raskt som mulig oppsøke en spesialist i hudsydommer. Han eller hun vil ha erfaring i den type sykdom og ta de nødvendige prøver i den forbindelse. Hvis du får et utbrudd nedentil så bør selvsagt også direkteprøven for herpes gjentas. Du spør om du bør ta en blodprøve for herpes. Blodprøven gir svar på hvorvidt man har antistoffer mot herpes. Den forteller at man en gang har hatt en herpes 1 eller 2, men ikke noe om hvor denne herpesen har sittet eller når man har hatt et eller flere utbrudd av herpes. Så den har sine begrensninger. Siden svært mange har hatt en herpes 1 på leppen en eller annen gang i livet så vil prøven bli positiv på herpes type 1. Så siden du en gang har hatt et herpesutbrudd på leppen vil et positivt prøvesvar på herpes 1 ikke fortelle noe om tilstanden nedentil. Håper dette har vært til noen hjelp.
Vennlig hilsen

Johannes Thorvaldsen