Kan dette ha medført HIV-smitte ?

Spørsmål

hei ! for noen uker siden var jeg med en kompis til det såkalte kondomlandet thailand , hvor jeg hadde ubeskyttet sex med 2 jenter. de visste seg at den ene av disse jentene hadde gonore å jeg ble smittet, hun hadde i tilegg mensen perioden så derfor er jeg veldig bekymret for mulig hiv smitte....spørsmålet mitt er hvor stor smittesjangsen er med tanke på at hun hadde mensen periode , men vet ikke om hun va hivsmittett eller ikke. har foreløpig ingen symtomer på hiv

Mann, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. HIV-viruset er et generelt lite smittsomt virus. Statistisk er det slik at det skal svært mange samleier til før den ene eller den andre parten i et samleie smittes. Imidlertid er det omstendigheter som de du nevner- blod og tilstedeværelse av seksuelt overført sykdom, i dette tilfellet gonore, som kan øke den risikoen som foreligger.

Helt klart er det mange også i Thailand som ikke er smittet med HIV, landet sies å ha ganske god beredskap både på opplysningsfronten og ikke minst vedrørende behandling av denne typen sykdom. At du ennu ikke har hatt noen tegn til eller symptomer på HIV-infeksjon er selvsagt utmerket.

Likevel er det viktige for deg nå er at du bestiller en tid slik at du kan få tatt en HIV-test. Denne kan tas så kort som 2 uker etter risikosituasjon- jeg antar at allerede nå er denne tiden og kanskje litt lenger passert slik at du nå kan la deg teste. Jeg ville nok legge frem situasjonen slik du beskriver den i brevet for den som tester deg, slik at du kan få laget en ny avtale i overskuelig fremtid. All den stund du har vært i en reell risikosituasjon ville jeg anbefale at du, hvis den første testen er negativ, tester deg igjen etter 5 uker. Hvis den er negativ er det svært gode sjanser for at du er sant negativ, men husk at alle skal ta en kontrolltest etter 8 uker.

Akkurat å gi deg noe nøyaktig svar på hvor stor din risiko var er det vanskelig å si noe sikkert om. Det er avhengig av svært mange faktorer, som hvor lenge din partner eventuelt har vært HIV positiv, hvordan immunsystemet hennes fungerer, hvorvidt hun mottar behandling etc. Sikkert er det at du må teste deg både for HIV og annen type seksuelt overført sykdom i tilegg til å kontrollere at gonoreen din er kurert før du igjen har ubeskyttet sex med noen.

Akkurat i øyeblikket har du sannsynligvis noen tunge dager med tanke på hva som kan være skjedd, men du skal som sagt hele tiden huske at HIV er lite smittsomt og at det som oftest går bra, selv om risikoen har vært stor. Jeg beklager at dette brevet er noe forsinket, det henger sammen med manglende IT-samband der hvor jeg akkurat var. Jeg ønsker deg lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-