Kan chlamydia henge ved i flere år ?

Spørsmål

Hei, jeg har fått påvist klamydia. Jeg har hatt samme partner i snart 4 år. Jeg har ikke vært utro, ikkje hun heller, dette vet jeg basert på fakta. Er det mulig at jeg har hatt klamydia i snart 4år uten å vite det for så å plutselig få symptomer? Er det også mulig at jeg kan ha smittet henne tidlig i forholdet for så at vi smitter hverandre slik at det ikke går bort av seg selv?

Mann 23

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Hvis oppdagelsen av chlamydia hos deg kom som lyn fra klar himmel og ble funnet ved en screening på seksuelt overførbar sykdom uten at du hadde symptomer på noe er det all grunn til at prøven gjentas, dvs at du igjen avgir urin som sendes inn på nytt. En sjelden gang kan en slik prøve være falsk positiv. Har du derimot symptomer på chlamydia, som ubehag i penistuppen, litt svie ved vannlatning eller noen type utflod så stiller jo saken seg litt annerledes, da ville hvis jeg var deg oppsøkt en klinkk som steller med seksuelt overførbar sykdom og fått en lege til å gjøre en mikroskopi av sekret fra urinrørsmunningen for å se om det virkelig foreligger en urethritt, som er betegnelsen på denne seksuelt overførbare sykdommen fremkalt av forskjellige mikrober, herunder chlamydia. Også da bør det i alle fall sendes prøve på nytt til laboratoriet. En ungdomsklinikk kan også være stedet for dette samt praktiserende spesialister i hud og kjønnsykdommer. 


Hvorvidt din partner også bør undersøkes for å få klarhet i dette er jo en sak mellom dere;- siden dette jo er, som du skriver nokså overeaskende så ville jo en prøve fra henne bidra til å kaste lys over hva som foreligger. Og spørsmålet om partnerbehandling for henne har sikkert dukket opp i forbindelse med at diagnosen ble stilt hos deg. 


Det er vist at chlamydia kan holde seg svært lenge i en organisme, man har fulgt ubehandlede kvinner med positiv NAT-prøve på chlamydia i flere år og påvist persisterende infeksjon etter så lang tid som 4 år. Dette er jo overraskende idet vi jo vet at de aller fleste infeksjoner enten blir tatt hånd om av kroppens immunsystem etter kortere eller noe lengre tid eller blir utgangspunkt for komplikasjoner i form av infertilitet, graviditet utenfor livmoren eller kroniske bekkensmerter. Jeg kjenner ikke til studier som dette utført hos menn. 

Har du spørsmål om KJØNNSSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Johannes Thorvaldsen KJØNNSSYKDOMMER
Pris fra 199,-