Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan borrelia smitte mellom mennesker?

Spørsmål

Hei,

Jeg er en kvinne på 26 år som har blitt sammen med en mann på 30 år. Han har tidligere hatt/ fikk påvist borrelia for ca to år siden av et flåttbitt. Den gang ble han behandlet med antibiotika. Han har ingen symptomer nå, kun litt hudutseltt på ryggen.

I forbindelse med denne borreliaen lurer jeg på om det finnes noen muligheter for at jeg kan ha bli smittet av borrelia via han? ( ved kyssing og samleie).

Vi tenker også på og kanskje få barn sammen. Er det da mulig for at barnet kan få denne sykdommen? Har selv litt helseangst, og synes det er veldig kjedelig å tenke på at han har/ har hatt borrelia.

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Sykdommen Borreliose fremkalles av en mikroorganisme, Borrelia burgdorferi som tilhører ordenen spirocheter eller spirochaetales og som overføres via bitt av ticks;- flott eller skogbjørn, som vanligvis tidligere har sittet på et klovdyr som rådyr eller hjort og således fått borreliaspirocheten overført. Sykdommen kalles også for Lyme borreliose etter byen Lyme i Connecticut hvorfra det første tilfellet ble beskrevet så sent som i 1977.

Jeg kjenner ikke til noe medisinsk litteratur som beskriver overføring fra menneske til menneske, heller ikke seksuelt og sykdommen regnes således ikke som smittsom på den måten. Dessuten ble din mann behandlet med et antibiotikum, sannsynligvis i lang nok tid til at han er å anse for behandlet og kvitt sin sykdom.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-