Infekterade halsmandler

Spørsmål

Hei For to år siden hadde jeg en halsbetennelse som jeg fikk høy feber av og var veldig dårlig. Gikk til legevakten og fikk pencilin og ble bedre. Men mandlene mine fortsatte å være røde og store, og slik har de nå vært konstant i over to år uten å bli verken bedre eller verre. Var hos fastlegen på mandag forrige uke, og han sa det så veldig irritert ut. Han tok en prøve med en bomullpinne som han sendte til Haukeland for å finne årsaken. Etterhvert fikk jeg beskjed om at det var en infeksjon av Stafylokokker i halsen og fikk antibiotika av type Dalacin Phizer samt en soppkur som jeg skal ta etter behandlingen. Er nå på tredje dagen og mandlene er som forventet fremdeles like. Har aldri hørt om en Stafylokokk-infeksjon i halsen. Hva kan dette være ? Er nå helt overbevist om at jeg har munnsvelgkreft (orofaryngeal kreft). Har slitt med helseangst i mange år og har vært inn og ut av legekontoret så jeg er veldig bekymret. Kan legge til at jeg snuser til vanlig og bildet er tatt idag på tredje dagen av kuren. Mvh bekymret mann 24.

Mann 24
Svar

Hei och tack för ditt mail,

Det jag ser på din bild bedömer jag som helt normalt. Visst är tonsillerna mer rodnade än omgivande vävnad, men detta är normalt och ska inte föranleda någon oro. De har helt rätt, stafylokocker ger vanligtvis inte någon halsbetennelse. Däremot bär 30% av vuxna stafylokcoker i näsa och/eller svalg utan att dessa skapar sjukdom. Vi är alltså många så kallat asymptomatiska bärare. Jag hade inte gett dig någon kur med vare sig Dalacin eller soppmedicin med den information jag fått i detta mail. Det finns inget på bilden eller i din berättelse som antyder att du skulle ha kreft. Jag har heller aldrig hört talas om någon 24-åring som har orofaryngeal kreft. Den oron kan du släppa med en gång.

Sammanfattning: Jag anser att du har en helt normal hals som inte behöver någon behandling.

Hoppas detta var till någon hjälp,

vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege