Infekterad tå

Spørsmål

Hei. I desember 2016 var ytterste leddet på den ene storetåen min rødt. Det var litt vondt å gå på det 2-3 dager. Det fortsatte å være rødt uten at det var vondt. Jeg vet ikke om at jeg har sparket borti noe. I mars begynner sprenging i tåen. Er veldig rød og hoven, og jeg gikk til lege. Fikk krem (bacimysin) og skulle ta fotbad 2-3 ganger om dagen. Ingen bedring etter 2 uker. Gikk til lege igjen som trodde det kunne være sopp. (men negl så ganske normal ut). Var ikke inngrodd. Fikk tablettkur mot sopp og 10 dgr antibiotika-kur. Ingen bedring etter 10 dgr. (Sopp-kuren fortsatte jeg med ut tiden, 90 dgr). Jeg tok bakterieprøve som viste "vanlige sårbakterier" og fikk samme antibiotikakur en runde til og ble henvist til hudlege. I mellomtiden begynte det å vokse en ny negl under den gamle. Den nye så tykk ut. Huden hadde trekt seg tilbake ved roten og det var åpent i underkant av negl. Fikk ut verk da og den ble mindre hoven. Hudlege så bare på det og henviste meg til kirurgi. Jeg fikk også ny kre, Fucidin til å bruke i påvente av kirurgi. Den nye negl hadde sluttet å vokse ca halvveis opp. Har nå til slutt fått fjernet både gammel og ny negl. Jeg luttet å bruke krem etter fjerning.Tåen er fortsatt litt rød på ytterste ledd nå to uker etter fjerning av negl og den er litt hoven. Er den bare irritert eller kan noe være betent fortsatt da? Det er ikke vondt i hele tatt nå. Kan gå med skoene mine igjen som var vonde før. Er veldig usikker på hva jeg skal gjøre. Skal jeg bare avvente eller bør lege/ hudlege se på det igjen. Det kommer ikke noe væske ut noe sted.

Svar

Hei,
Det är inte lätt att säga vilken typ av infeksjon som drabbat din tå. Det kan ha varit någon vanlig bakterie som för exempel Stafylokocker, men också sopp är tänkbart. Särskilt som du nämner att den nya nagels såg tykk ut. Du har ju fått behandling för både sopp och bakterier så jag antar att dina lege har haft svart att bestämma sig och garderat med att behandla både och.
Jag tror det var bra att neglen ble fjärnad. Det syns på bilden att du har haft en kronisk betennelse i tån. Observera att kronisk inte betyder livslang utan långvarig.
Du skriver att det var to uker sedan neglen togs bort. Jag anser att det är normalt att tån ser ut som den gör efter den långa tiden med betennelse. I nuläget tycker jag du kan avvente. Minskar rodnaden de närmsta 2-3 ukerna så är allt gott och väl. Skulle det blir mer rött, om du får mer ont, om det kommer puss eller vätska, eller om den nya neglen börjar krångla så är det dags att kontakta lege/hudlege.
Hoppas detta var till någon hjälp!
Bästa hälsning,
Per Åkesson
Ineksjonslege