Hyppige forkjølelser m.v.

Spørsmål

Jeg har i ca ti år hatt tett nese og vært "små snufsete". Ordenlig forkjølet er jeg ca to-tre ganger i året, dog er det meget sjelden jeg har feber. Litt leddsmerter som er over på en dag eller to. Jeg har også fått utslett på huden i form av små brune flekker. De har dukket opp hvor som helst på kroppen. En sjelden gang har jeg "lynsmerter" som også kan komme hvor som helst. Det har også vært perioder hvor jeg har vært trettere og hatt vondt "bak høyre øyet".

For ca et år siden ble jeg sammen med en kar og jeg synes ikke det gikk lenge før han var like tett og "små snufsete" som meg. Han har også klaget på vondt "bak høyre øyet"
Etter dette ble jeg sikker på at jeg måtte være hiv smittet. Hva annet kunne det være når jeg hadde gått slik i mange år og attpåtil var det smittsomt! I forbindelse med at jeg ble gravid ble det foretatt en hiv test som heldigvis viste seg å være negativ! Men, jeg er allikevel urolig for hva som er i veien med meg/oss. Kan det være feil ved hiv testen? eller er det andre sykdommer med samme symptomer som er smittsomme?
Jeg må også nevne at jeg testet positivt for hepatitt B, men dette var i følge legen ikke farlig da jeg ikke var smittsom.
Jeg skal føde om en mnd og tenker på dette hele tiden. Hva tror du dette kan være?

Kvinne, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Du nevner en rekke symptomer og plager i ditt spørsmål, og på meg virker det som om du "leter etter" en sykdom eller tilstand som skulle kunne forklare alle disse symptomene.

Det er vanlig å tenke slik, men langt fra alltid tilfelle at alle plager et menneske har, kan samles under en "paraply" eller en felles diagnose.
Det er veldig vanlig at kanskje folk flest, i løpet av f.eks. en tiårs periode som du nevner, kan ha forskjellige plager som kommer og går, og noen kanskje mer vedvarende. Og fremfor alt er det ikke slik at alt man kjenner av ubehag fra kroppen skyldes sykdom !

Slik jeg ser det, er det lite tenkelig at der skulle finnes en sykdom eller diagnose som skulle kunne forklare de forskjelligartede symptomene du beskriver, så det spørsmålet synes jeg rett og slett du skulle legge fra deg med største ro.

Jeg går så inn på enkeltsymptomene dine:

Tett nese i ti år: mulige diagnoser: Allergi, polypper, skjev neseskillevegg, tidligere overforbruk av nesespray (vanlig !)

Forkjølet 2-3 ganger i året: Nokså gjennomsnittlig for folk flest, dette bør du se helt bort fra.

Leddsmerter 1-2 dager av gangen: Hvis dette har kommet sammen med forkjølelsesperiodene, er dette slik virusinfeksjoner som f.eks. en forkjølelse eller influensa arter seg. De fleste leddsykdommer gir mer varige og konstante plager, så det høres det ikke ut som.

Brune flekker, som har kommet på forskjellige steder av kroppen:
Jeg vet ikke om det er der hele tiden, eller om de kommer og går, har du perioder uten brune flekker osv osv. Disse bør du vise til en lege når du har dem, tilnærmet umulig å si uten å se dem.

Perioder med økt tretthet:
Kan skyldes nærmest hva som helst, og fremfor alt behøver det ikke å ligge sykdom bak ! De fleste tilfeller av økt tretthet skyldes andre årsaker som f.eks. overarbeid, stress, "mange baller i luften", mye å tenke på, bekymringer (f.eks. om helsen), søvnmangel, evt dårlig ernæring osv osv. Og så har en vanlige årsaker som lav blodprosent osv.

Vondt bak høyre øye i perioder:
Har du sjekket synet evt brilleglass om du har det ? Litt forskjellig syn på øynene er en vanlig årsak til dette. Videre kan man tenke på migrenevarianter m.v. Vurder en tur til både optiker og øyelege.

Feil med HIV-test: Dette kan du i praksis se bort fra.

Du spør om der finnes andre sykdommer med alle disse symptomene som er smittsomme. Som jeg sa, finnes der vel neppe noen enkelsykdom som passer inn med alle disse forskjelligartede symptomene, så derfor kan en egentlig ikke snakke om smitte i den forbindelse heller.

At din kjæreste begynte å snufse mye når han ble sammen med deg, virker overhodet ikke mystisk, med tanke på at du har vært forkjølet 2-3 ganger i året, og man vanligvis har en tett (og god) kontakt med sin kjære, og forkjølelse smitter jo som kjent ganske så lett :)

Du skriver avslutningsvis at du tenker på dette hele tiden, og det synes jeg er leit, især når du nå skal føde snart og heller burde vært mest opptatt av dette og alle de gleder du har foran deg.

Jeg tror at det mulig at du kan ha kommet inn i en "ond sirkel" hvor du har naturlig nok har forsøkt å legge to og to sammen, og fått "mer enn fire".
Jeg vil presisere at det jeg skriver her, ikke betyr at jeg på noen måte tror du er hypokonder e.l., for du kjenner jo faktisk det du kjenner, men jeg tror din tolkning og forsøk på å sette tingene i system, har blitt et problem for deg i seg selv.

Det jeg ville ha gjort med det hele, for å prøve å bli kvitt dine bekymringer, er å gå til din lege og fortelle hele historien slik du forteller den nå, og be om en "helsjekk", hvor legen tar relevante blodprøver og undersøkelser m.v., og hvis du da får til beskjed at alt er vel, så kan du legge det hele fra deg og fokusere på hyggeligere ting !
Og hvis det blir funnet noe som kan rettes på, f.eks. lav blodprosent, neseallergi osv osv, så er jo det også greit for da kan du jo få hjelp for dette å bli kvitt disse plagene.

Kanskje du skulle ta denne helsjekken allerede nå før fødselen, slik at du i beste fall får blitt ferdig med dette nå før ditt barn kommer, så du kan bruke din energi, overskudd og livsglede til barnet og familien.
Jeg ønsker deg all lykke til videre, både med å få lagt dette fra deg, og i særdeleshet med forutstående fødsel og morsrolle !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn