Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hyppig vannlating og blod i urinen

Spørsmål

Plages med hyppig vannlating og kommer bare litt hver gang, er også plaget med blod i urinen og smerter irygg og mage

Kvinne 38
Svar

Hei og takk for brevet ditt med spørsmål om hva symptomene dine kan være tegn på. Det man først vil tenke på er om du kan ha fått en infeksjon i de nedre urinveiene. Dette er en av de aller vanligste tilstander en kvinne kan få og den forårsakes av at bakterier trenger opp igjennom urinrøret og inn i urinblæren. Tilstanden er hyppigere hos kvinner enn hos menn siden kvinner har kortere urinrør enn menn og derfor mer utsatt for slike infeksjoner. De vanligste bakteriene som fremkaller blærekatarr er de man ved et samleord kaller for colibakterier eller bakterier som stammer fra tykktarmen. Det kan være flere mekanismer som avstedkommer blærekatarr eller cystitt,  som langvarig avkjøling av underlivet og perioder med særlig hyppig sex, den siste kalles for honeymoon cystitis.


Diagnosen stilles vanligvis ved en urinstix, dvs. en enkel undersøkelse av nylig produsert urin ved hjelp av en stix som når den kommer i kontakt med urinen viser tilstedeværelse av betennelsesceller. Behandlingen er vanligvis nokså enkel;- en kortere kur med et egnet urinveisantibiotikum er det man vanligvis vil gi som første behandling og de aller fleste blir bra med èn kur. En sjelden gang kan det være litt med komplisert å bli kvitt betennelsen, så ofte er det et godt råd å la legen sende en morgenurin til nærmeste mikrobiologiske laboratorium for å finne hvilke bakterier det kan dreie seg om. 


Hos eldre kvinner kan blod i urinen uten særlig andre symptomer være tegn på mer alvorlig sykdom. Så det du gjør er å bestille en hastetime hos enten fastlegen eller annen lege og bli undersøkt og behandlet, dette går i de aller fleste tilfellene helt fint. God bedring og lykke til !