image: Hvorfor får jeg så ofte infeksjoner, spør småbarnsmor

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor får jeg så ofte infeksjoner, spør småbarnsmor

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 29 år med samboer og en sønn på 4 år. Har de siste 6 årene jobbet på kontor, noe jeg trives godt med. Problemer mitt er at jeg siden 2018 har vært mer eller mindre konstant syk. Det går sjeldent mer enn 2 uker mellom hver gang, noe som gjør hverdagen min veldig krevende. Det er forkjølelser, influensa, halsinfeksjoner, bihulebetennelse, omgangssyke og så videre. Dette fører til at jeg har høyt fravær på jobb og generelt sliter meg gjennom hverdagens gjøremål - kroppen blir utrolig sliten av all sykdommen. Har vært hos legen mange ganger og det er ikke noe «målbart» galt med meg. Jeg har god hygiene og et normalt kosthold. Prøver å være ofte i aktivitet, men den dårlige formen setter en naturlig stopp for hard trening. I perioden 2018-2019 var jeg innom tanken om dette kunne skylles stress - selv om jeg ikke følte meg stresset eller overarbeidet. Siden mars 2020 har jeg på grunn av korona vært på hjemmekontor og hatt en veldig avslappet hverdag, men det har dessverre ikke hjulpet på sykdommene. Så jeg føler at jeg kan utelukke stress. Sover også godt om natten. En annen ting jeg synes er merkelig i lys av alle smittevernstiltakene vi har nå, er at disse åpenbart ikke hjelper meg å bli mindre syk. Hvordan er det mulig å stadig bli smittet når jeg og 90% av Norges befolkning er mer påpasselig med hygiene og smitte enn noen gang? I tillegg er jo antall personer jeg møter kraftig redusert. Av medisiner tar jeg Yasmine p-piller og Zoloft 50mg mot PMS plager. Snart gir jeg opp å finne ut av dette, men jeg prøver her først. Er det noe som helst det går an å undersøke eller gjøre for å hjelpe på mine problemer?

Kvinne 29
Svar

Hei.

Du er altså en ung og i utgangspunktet helt frisk kvinne, som har hyppige infeksjoner, både luftveisinfeksjoner og mageinfeksjoner. Du har vært til legesjekk for dette, og legen finner ingen spesiell grunn til dette, -hvilket er det resultatet man får i de aller fleste slike situasjoner. Det er fordi det som hovedregel ikke finnes noen spesiell grunn, annet enn virus og uflaks.

Jeg går ut fra at legen din har sjekket dine nivåer av hvite blodlegemer, som er en viktig del av immunapparatet vårt, og at du har normale verdier av disse, og at du ellers er frisk, uten vitaminmangler eller annet, som kanskje kunne ha påvirket immuniteten din.

Her er en interessant ting: Dersom du hadde bodd aldeles alene, uten menneskelig kontakt, i en fangsthytte på Svalbard, så hadde du ikke hatt en eneste infeksjon. Alle slike infeksjoner som du nevner, kommer av smitte, -fra andre mennesker.

Så hvis det ikke er medisinske årsaker til dine hyppige infeksjoner, så må det være sosiale / smittemessige årsaker, pluss alminnelig uflaks, hvilket alltid spiller inn når det gjelder sykdom. Faktisk er det slik at uflaks er en av de viktigste "årsaker" til sykdom, viser undersøkelser.

Jeg tenker følgelig at dersom du skal forsøke å redusere slike infeksjoner, så har du ingen annen måte å gjøre det på, enn å prøve å redusere smitte, -hvilket vi alle har blitt så flinke til i disse tider. Men det går alltids an å bli enda flinkere. Da tenker jeg på at du må analysere dine sosiale relasjoner og smittemuligheter, og ikke minst prøve å finne ut av om du har ubevisst adferd som kan gi smitte, slik som å føre fingrene opp i ansiktet, hvilket vi alle gjør utallige ganger daglig, om ikke vi blir bevisst på å ikke gjøre det. Vi klør oss under eller i nesen, plukker mat ut av tennene, slikker på fingrene når vi skal blade i papirer, tvinner håret, gnir oss i øynene osv osv. Hvis vi gjør det etter å ha tatt på overflater som alltid inneholder virus, som for eksempel betalingsterminaler, dørhåndtak, rekkverk, mobiltelefon osv, så fører vi da virus inn i kroppen, med mulig sykdom som resultat. Derfor kan det være riktig hensiktsmessig for mange, å prøve å bli bevisst på å unngå akkurat slik automatisk adferd.

Når det gjelder sosiale relasjoner, så er tett kontakt med småbarn en veldig vanlig vei til smitte, da barnehage- og skolebarn er konstant eksponert for luftveisvirus, og drar det med seg hjem eller til andre kontakter.

Så til det antageligvis viktigste her:

Jeg ser at du har en sønn på 4 år, typisk barnehagealder. Du forteller at du har hatt hyppige infeksjoner siden 2018, altså i 2-3 år. Det er kanskje akkurat den perioden din sønn har gått i barnehage?

Isåfall tror jeg du har hele forklaringen på problemet ditt der. Alle småbarnsforeldre husker de første årene med barnet i barnehage som noen år hvor man selv var mer eller mindre kronisk forkjølet, meg inkludert. Slik er det bare, fordi man selvfølgelig har så tett kontakt med sitt eget barn, og slik må det naturligvis også være. Da kan en kanskje velge å se på det hele som at det å være barnehagebarnforelder, er en periode av livet hvor man er masse syk, og at det er en pris vi velger å betale for å ha tett og fin kontakt med våre små og kjære.

Det at du ikke fikk færre infeksjoner når du startet med hjemmekontor, øker jo sannsynligheten for at infeksjonene kommer fra annet sted, altså fra barnehage, om han går der. Han behøver ikke selv å være syk for å smitte deg, han kan dra med seg virus fra barnehagen og hjem, hvor du naturligvis pusser nesen hans, kanskje spiser matrester fra tallerkene hans osv.

Jeg tenker derfor at du kan prøve å unngå slike smittemuligheter der det er mulig, men uten at det går på bekostning av deres tette og gode kontakt, naturligvis. Du kan jo for eksempel la være å drikke av hans glass og spise matrester, hvilket mange foreldre gjør. Klem og kyss må du ikke redusere på, naturligvis!

Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg. Ha det bra.

Illustrasjon øverst: Bbmali / Shutterstock / NTB