Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan testes jeg for herpes ?

Spørsmål

Hvordan testes man for kjønnsherpes?Jeg veit for eksempel at klamydia kan påvises ved urinprøve, men hvordan går man fram ved herpes når en aldri har hatt noen symptomer?

Jeg har hørt rykter om at typen min har smittet ei annen jente med herpes, men har selv ikke merket noe. Han sier at han testet seg, da han fikk høre det, og at han var rein. Legen hadde tatt blodprøve av han. Kan dette stemme?

Jeg har aldri sett noen sår hverken på han eller meg, og dette er vel egentlig bare et spørsmål om tillit. Ei venninne mente en ikke kunne påvise herpes ved blodprøve. Jeg har bestilt time hos legen min, men er nysgjerrig på hvordan menn testes.

Kvinne, 28 år

Svar

Hei.

Det er ingen forskjell på hvordan de to kjønn testes for herpes. Det er to måter å bli testet for herpes på. Den ene er å ta en direkteprøve fra herpes-såret, som oppstår når man har et utbrudd av herpes. Prøvetakingen er enkel og bortimot smertefri. Da kan man påvise herpesviruset direkte i laboratoriet og få vite om det dreier seg om herpes 1, som vanligvis forekommer på leppen eller herpes 2, som vanligvis sitter nedentil. Siden oral sex imidlertid er meget vanlig, kan disse virusene bytte plass. Du kan lese mer om herpesinfeksjon på Lommelegen.

Den andre måten å testes på, er ved blodprøve. Denne påviser at vi eventuelt har antistoffer mot ett eller begge virus, det vil si at vi en gang er blitt infisert eller smittet av viruset. Denne blodprøven vil ikke bli positiv før etter oppimot to måneder etter smittetidspunkt idet kroppen bruker tid på å danne antistoffer. Derfor kan slike prøver bli falsk negative hvis de tas for tidlig.

Noen vil ha antistoffer uten noen gang å ha hatt det de forbinder med et herpesutbrudd. Dette kan forklares enten ved at utbruddet har vært så beskjedent at personen ikke har forstått at dette "noe" var et herpesutbrudd eller at de utbrudd som personen faktisk har, ikke oppfattes som herpes. Ca. 70 % av dem som smittes med herpes får viruset fra en person som ikke er seg bevisst at hun eller han faktisk har herpes. Av dette følger at herpes i mange tilfeller gir meget små og ubetydelige utbrudd som ikke plager pasienten nevneverdig.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-