Hvordan smitter herpes ?

Spørsmål

Hei!

Jeg har fått ny kjæreste og hun fortalte meg i går at hun har Herpes genitalis, og hun har hatt det i noen år.
Jeg ønsker ikke selv å bli smittet og har lest litt om dette.
Om jeg forstår det riktig, er det reltivt lite fare for å bli smittet ved ubeskyttet sex mellom utbrudd. Hvor lenge før/etter utbrudd må man vente for å være rimelig trygg?

Videre lurer jeg på faren for smitte ved bruk av kondom under utbrudd? Er det riktig at man er godt beskyttet med kondom? Jeg har lest at menn får utbrudd på penishodet og dette vil vel da være beskyttet med kondom? Men jeg vet mindre om hvordan dette er for kvinner. Hvis de har utbrudd på/ved kjønnsleppene, vil vel dette kunne komme i direkte kroppskontakt med mannen? Vil man da kunne bli smittet? Altså, bør vi fullstendig avstå fra sex under utbrudd for å unngå smitte?
Og hva med annnet enn samleie? Kan smitten overføres via andre kroppsdeler til genitalene? Som munn, hender, ol?

Mann, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår problemet ditt og det er mye å si om det. Primært synes jeg du skal lese hva som står på www.olafia.no under rubrikken sykdommer/herpes. Det er i tillegg skrevet en god del om herpes på Lommelegen.

Det er klart vist desverre at herpes kan smitte også mellom utbruddene, hyppigere hos dem som har ofte utbrudd. Kondom yter beskyttelse både under og mellom utbrudd, men det er sjelden noen ønsker samleie når de har utbrudd siden det er vondt.

Kondom beskytter, men bare de området som dekkes av kondomet, derfor kan man få herpes der kondomet ikke dekker. Smitten kan overføres via andre kroppsdeler som f. eks. munn og hender, det er sekretet fra utbruddet som er smittebærende.

Jeg synes du skal ta opp det med behandling av din veninne, hun må snakke med sin lege om det og diskutere situasjonen spesielt. Ved kontinuerlig behandling nedsettes overføringsraten av herpes til partner. Et annet alternativ er å behandle for hvert utbrudd for å redusere intensiteten og varigheten av utbruddene, men man kommer ikke fra den lille muligheten som eksisterer for overføring mellom utbruddene under det som kalles abortive utbrudd, dvs. små utbrudd som ikke merkes, men som kan utskille virus, spesielt under seksuell aktivitet.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn