Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan kan man unngå smitte med HPV-virus ?

Spørsmål

Hei, Jeg er en 33 år gammel kvinne som i mai 2018 fikk påvist lette celleforandringer CIN 1 hos fastlegen. Fikk time hos gynekolog i november 2018 som konstanterte det samme. En ekstra sjekk hos gynekolog i februar 2019 viste igjen CIN 1. Jeg har fått satt opp ny oppfølgingstime i feb. 2020. Det jeg lurer på er om det er enklere å kvitte seg med dette viruset dersom man ikke er i fast forhold og avstår fra sex? Jeg er i et langvarig forhold, og tenker at dersom det er slik at man kan smitte hverandre fram og tilbake så kan det jo hende man aldri blir kvitt det? Vet jo at kondom ikke gir full beskyttelse men vil jeg kanskje lettere kunne kvitte meg med viruset dersom vi går over til å benytte kondom? Hvor lenge må man i teorien (omtrent) avstå fra sex for at viruset raskest mulig skal forsvinne, ved at man altså unngår denne «fram-og-tilbake-smitten» i forhold?

Kvinne 33
Svar

Hei og takk for brevet ditt . I 9 av 10 tilfeller vil en HPV-infeksjon vil bli fjernet av immunforsvaret i løpet av 6-24 måneder. En forbigående HPV-infeksjon er ikke farlig. Hos noen vil imidlertid infeksjonen vare i lengre tid. Jo lengre infeksjonen varer, desto større risiko er det for celleforandringer i livmorhalsen, dette er grunnen til at man følger og kontrollerer celleprøver frem til at infeksjonen forhåpentligvis går over av seg selv. Det finnes ingen spesifikk behandling  for en HPV-infeksjon, hverken hos kvinner eller menn, dertil kommer at det ikke gjøres rutinetesting av menn for HPV, slik testing gjøres bare i forskningsøyemed.  


De aller fleste av oss kommer i kontakt med HPV. Generelt er smitterisiko for HPV ca. 10 % for hver ny partner. Risikoen er således anhengig av om partneren er smitteførenede, hvem partneren har hatt sex med, hvor mange partnere vedkommende har hatt og når vedkommende ble smittet. HPV-infeksjon er vanligst hos yngre personer som ikke er i et langvarig parforhold. Rundt ca. 30 % av kvinner under 30 år har en pågående HPV-infeksjon. Det samme gjelder 6-7 % av kvinner i alderen 34-69 år. 


Det er således ikke alltid så lett å unngå HPV-smitte. Som det fremgår ville det jo kunne være aller enklest ikke å ha noe forhold, dvs. leve i sølibat, men det er nok en dårlig løsning for de fleste. Kondom beskytter mot HPV-smitte i ca. 50-70 %, men HPV kan overføres fra hud og slimhinner som ikke er dekket av kondomet. Akkurat hvor lenge man i teorien bør avstå fra sex for å unngå "påfyll" av HPV-virus er det nok intet godt svar på. Desverre gir en gjennomgått HPV-infeksjon ingen immunitet mot ny smitte, selv ikke av samme HPV-type. 


Jeg synes du bør diskutere HPV-vaksine med legen din, en slik vaksine gir god beskyttelse mot nye HPV-infeksjoner, men har ingen innvirkning på allerede eksisterende HPV-infeksjoner. HPV-vaksine er tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet både for gutter og jenter. Likeledes synes jeg at partneren din også skal diskutere HPV-vaksine med deg og med legen sin. Lykke til !