Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan kan jeg ha blitt smittet med herpes ?

Spørsmål

Heisann. Bare et kjapt spørsmål. Jeg er en 22 år gammel jente som fikk påvist genital herpes simplex type 2 for ca 1,5 år siden. Jeg har hatt en partner hele livet. Både meg og han har aldri hatt samleie med noen andre. Jeg fikk litt sjokk når legen på sykehuset sa jeg hadde fått herpes type 2. Vet godt hvor vanlig herpesviruset er. Men type 2 får man vanligst under samleie. Legen sa og at det ikke trengte å være under samleie. Så jeg spør deg. Kan jeg ha blitt født med dette? Både min mor og far har en av typene herpes. Jeg vet at meg og min partner bare har hatt hverandre. Så greit å vite hvordan jeg kan ha fått det. Ellers har jeg bare hatt en kraftig reaksjon ellers ingenting. Takk for svar på forhånd.

Kvinne 22
Svar

Hei og takk for brevet ditt der du beskriver noe som trolig ikke er så vanlig forekommende. Man kan tenke seg flere forklaringsmodeller. Den ene må bli at du faktisk har en herpes 2, sannsynligvis nedentil idet du skriver at du fikk påvist din herpes genitalt. Det vanlige er at man får denne fra sin seksualpartner. Imidlertid skriver du at han bare har vært sammen med deg. Jeg har imidlertid ingen grunn til å tro at det du skriver ikke er sant, like lite som du kan ha grunn til å tro det, men likevel kan det ikke utelukkes fra et medisinsk ståsted. Man kan ha en herpes 2 nedentil uten selv å vite det hvis bare utbruddene er små nok til ikke å oppfattes som herpes eller oppfattes som noe annet;- dette er nok imidlertid uvanlig når det gjelder en herpes 2, men kan likevel ikke utelukkes. En stor andel får sin herpes overført fra noen som selv ikke er klar over at de har herpes. 


Kanskje så mange som ca. 20-30 % av en befolkning har antistoffer mot herpes type 2 mens ca. 60-80 % har antistoffer mot type 1. Hvis den ene eller begge dine foreldre har herpes type 2 er det mulig at du har fått din herpes fra dem, men sannsynligvis ikke ved selve fødselen. Man mener at de fleste barn som får herpes får det i barnealderen, enten fra en av foreldrene eller fra andre barn i lek. Som oftest dreier det seg om en herpes type 1 siden en så stor andel av befolkningen har type 1. Man kan gå mange år med sin herpes uten at den dukker opp og gjør at pasienten søker hjelp for den;- dette gjelder igjen særlig herpes type 1 som vanligvis kommer på leppen. 


Den andre forklaringsmodellen kan være at du faktisk kan ha en herpes type 1, enten overført fra foreldre, andre barn eller fra din partner. Men hva da med prøven som du skriver viste herpes type 2 ? Ikke alle prøver er alltid riktige og når en prøve viser et uvanlig eller uventet resultat er det en god ide å gjenta prøven. Imidlertid skriver du at du bare har hatt et eneste herpesutbrudd siden du fikk påvist denne for halvannet år siden. Vanligvis vil man forvente at en herpes type 2 vil i 20 % eller mer av tilfellene vist seg ved ett eller flere nye utbrudd i løpet av så lang tid. Herpes type 1 på sin side er kjent for å ha færre og mildere utbrudd ettersom tiden går. Så derfor har det simpelten ikke vært mulig å få tatt noen ny direkteprøve fra herpessår;- antageligvis ble den første prøven tatt som slik direkteprøve fra det såret du da hadde og det er langt den beste måten å diagnostisere herpes på, men feil kan forekomme under enhver analyse av prøver. 


En mulighet for å få dette nærmere oppklart er å ta en blodprøve for antistoffer mot både herpes type 1 og type 2. Denne prøven har imidlertid sine begrensninger i at den altså ikke påviser selve viruet, men antistofffer mot virus og sier ingen ting om hvor på kroppen viruset har  eller har hatt utbrudd. Dessuten kan nøyaktigheten ved slike blodprøver variere. Derfor skal alltid slik typespesifikk serologi eller blodprøve tas etter overveielse. Dette bør kanskje diskuteres både med partneren og legen din, men kan altså representere en mulighet for å komme dette noe nærmere.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-