Hvordan HIV-smitte ikke skjer

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på følgende: 1) Hvid man har åpent sår/kutt på føtter og hender og deretter kommer i kontakt med tørket sæd på dyne/sengetøy (sæden har vært tørket på dyna over natta/6-7 timer), kan man bli hiv-smittet? 2) Hvis man har sår/kutt som har fått skorpe eller sår det ikke lengre kommer væske/blod fra og man kommer i kontakt med blod/sæd, kan man bli hiv-smittet? 3) Er det slik at blod/sæd må være flytende for å kunne bli Hiv-smittet? Takk

Mann 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Overføring av praktisk talt alle virus må skje mens viruset lever, dvs. i de fleste tilfeller direkte fra menneske til menneske. HIV-viruset er lite smittsomt og må overføres slik at viruset trenger inn i blodbanen umiddelbart etterat det har forlatt den som er HIV-smittet, som oftest ved en eller annen form for seksuell kontakt hvor slimhinner gnis mot hverandre. Den vanligste måten å bli smittet på er ved et ubeskyttet samleie. Derfor kan du ta det med dynen og seden helt med ro, slik smitter HIV ikke. 


Har man et kutt eller sår så danner kroppen i minuttene etterat en eventuell skade har oppstått eller i minuttene etterat et sår har åpnet seg for omverdenen med å danne en hinne på over åpningen som effektivt forhindrer smittestoffer å trenge inn  organismen den veien. Sår og kuttskader regnes ikke som risikofyllte vis a vis HIV-smitte;- væsken, som oftest da blod, må føres gjennom huden og således trenge inn i organismen, som f. eks. ved et sprøytestikk, hvor altså blodet mekanisk, bokstavelig talt, må skyves inn gjennom sprøytespissen for at en overføring skal kunne skje. De fleste vil jo i tilegg som oftest forbinde et kutt eller et sår med noe som også vil forhindre at mikroorganismer kommer i kontakt med området. 


Og ja, en virusholdig væske som f. eks. blod eller vaginal fuktighet må være flytende for at væsken skal kunne avstedkomme en smitteoverføring av ethvert virus, herunder også HV-viruset. Viruset vil meget fort nøytraliseres og dø når væsken tørker inn slik at viruset ikke er omgitt av den fuktighet, temperatur, surhetsgrad etc. som er nødvendig for at det skal kunne leve.  


HIV er en forholdsvis sjelden sykdom i Norge og HIV-smitte overføres i det store og hele ved seksuell kontakt. Overføring via sprøyte forekommer hovedsakelig blant dem som bruker stoff intravenøst, men med årene etterhvert sjeldent i den gruppen også siden de aller fleste er nøye på å ikke bruke noen annens sprøyteutstyr. HIV-smitte på den måten du spør om  brevet ditt trenger du ikke å frykte, selv om man, hvis en situasjon som inkluderer blødning oppstår, alltid bør beskytte hendene med hansker hvis man skal tørke opp og fjerne blod eller blodrester. Dette kalles for generelle retningslinjer for å forebygge enhver blodsmitte og kommer som oftest til anvendelse hvis man arbeider i helsevesenet.  

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-