Hvordan HIV ikke smittes

Spørsmål

Hei - tidligere i sommer skrapet jeg opp hånden min på taggene på toaletteullholderen på et toalett i et land i Vest-Europa. Taggene skar ikke dypt i huden, men det blødde litt. Fikk ikke infeksjon i såret til tross for manglende rens. I ettertid har jeg tenkt mye på om det kan ha vært for eksempel menstruasjonsblod på toalettrullholderen, og om jeg kan ha blitt smittet med noe. Tenker spesielt på HIV. Kan ikke huske å ha sett synlig blodsøl inne på toalettet, regner det som helt sikkert at jeg hadde lagt merke til det. Fikk et utbrudd av munnsår 1,5 uke etter hendelsen, og tolker noen nettsider slik at dette kan være et symptom på nylig oppstått HIV-infeksjon. Jeg får normalt 3-4 slike utbrudd i året og hadde både vært stresset og mye i sola dagene før utbruddet. Har jeg noe å frykte ift. HIV? Vil nødig ta turen til fastlegen dersom sannsynligheten for smitte er hypotetisk.

Kvinne 40
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Dette kan du ta med ro. HIV er et lite smittsomt virus som ikke overføres ved at du riper deg på noe, selv om det jo teoretisk kanskje kunne være virusholdig materiale på toilettpapirholderen så ville det for lengst ha mistet sin evne til å være årsak til infeksjon hos et annet individ. Hvis blodsmitte forekommer så er det direkte;- som ved en sprøytespiss som trenger igjennom huden og ned i underhuden for så at sprøytens innhold så å si blir stemplet inn i organsmen. Og selv ikke ved sprøyteuhell hos HIV-positiv pasient er ikke den statistiske risiko for smitte mer enn 3 på tusen slike uhell. Mange nettsider er for det første gamle og for det annet ikke på noen måte kvalitetssikret slik at de kan brukes på en hvilken som helst situasjon. Så, som du sier, faren for overføring av HIV er hypotetisk, dette trenger du ikke å frykte.