Hvordan HIV ikke smitter

Spørsmål

Kjære Thorvaldsen

Er svært plaget med angst for hiv. Dette ble heller ikke noe bedre da jeg i januar var utenfor et stort uhell. En jeg bor sammen med hadde tørket en svært møkkete sko etter en bytur. Den var noe kladdig og klissete som ble tørket av. Etter dette ble det noen misforståelser da jeg trodde kluten var min og jeg brukte den i underlivet uten å se på kluten eller tenke meg om. Jeg har tidligere her skrevet til en annen lege og fått beskjed om at dette ikke er en måte som smitter når det gjelder hiv, uten at det roer min angst. Kluten var veldig møkkete og hadde noe brunt på seg. I følge min «samboer» skal det heller ha luktet søtt en for eksempel avføring eller noe annet ekkelt.

Jeg fikk beskjed om at dette ikke kunne ha hiv fordi hiv ikke smitter på denne måten. Men er dette sant og i så fall hvorfor smitter ikke hiv slik? Hvis jeg har hatt rifter for eksempel ved endetarm eller rifter etter barbering ville dette ikke gitt smitte da? Da tenker jeg på hvis det har vært blod på kluten. Jeg tørket meg ganske hardt med kluten, men vasket meg med en gang med såpe etter at jeg så hva jeg hadde gjort. Det som kom på skoen kom jo på ute, men det kan også ha kommet på etter at han kom inn på hybelbygget slik at vi snakker om kanskje 10 min etter at han tørket det av så kom det på meg. Er dette en reel smittevei? Det er en stor påkjenning å teste seg for hiv da jeg har gjort det så mange ganger. Vil helst unngå det hvis du tenker at det ikke er nødvendig.

I den siste tiden har jeg vært forkjøla med tett hals, rennende nese, diare, og følt at jeg har nedsatt almenntilstand. Selv om det er 3 mnd etter så er jeg bekymra for hiv. I påska fikk jeg også en illende rød flekk på innsiden av øye og var også samtidig veldig gul på øyet. Dette gikk over av at jeg skylte med saltvann og brukte solbriller.

Jeg vil helst unngå å teste meg da dette ødelegger hverdagen min betraktelig, men MÅ jeg teste meg? Har jeg hiv? Er veldig bekymret!

Tusen takk.

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Som den første legen du har hatt kontakt med har sagt så er det slik at du med episoden du forteller om ikke har utsatt deg for HIV-smitte. HIV er et lite smittsomt virus som, bortsett fra ved sex og fødsel/amming, bare overføres når friskt blod eller annen smittsom vevsvæske av en eller annen anledning blir ført gjennom huden og inn i organismen, som f. eks. ved at en sprøyte som inneholder friskt blod som ved bruk av sprøytens stempel blir presset inn vevet. Og selv da er risikoen for HIV-smitte hos den mottagende part så liten som 3-4 av tusen tilfeller. Dette kjennes godt siden det hvert eneste år finnes helsearbeidere som ved uhell utsetter seg for smitte på den måten.

Hva enn den nevnte klut kan ha inneholdt så overføres ikke HIV-viruset ved at den gnis inn i de åpninger som måtte forekomme der kluten ble brukt. Du spør om hvorfor dette er tilfelle. Etter mer enn femogtredve års erfaring med HIV er slik overføring ikke dokumentert noe sted i verden. Tvert imot, etter forholdsvis kort tid med epidemien gjennomførte amerikanerne store og nøyaktige undersøkelser i fattige områder hvor nettopp sjansen for slik mer tilfeldig overføring av virus ble studert. Det ble fort entydig fastslått at overføring ikke skjer på slike tilfeldige måter. Dette kalles for epidemiologiske studier og lignende studier er senere foretatt mange steder i verden. Mange tenker at siden HIV er et fryktet virus som gjennom årene har fått mye publisitet så må sjansen for å bli smittet være tilsvarende stor, men så er altså ikke tilfelle.

HIV i Norge er en forholdsvis sjelden sykdom. På verdensbasis utgjør det ubeskyttede heteroseksuelle samleiet hovedsmitteveien for HIV og mer enn 95 % av alle dem som er smittet med HIV har fått sykdommen på den måten. Det er leit å lese om din angst for å bli HIV-smittet og siden dette plager deg så synes jeg du skulle søke profesjonell hjelp med problemet. Du er på ingen måte alene om å bære på slike tanker om overføring av HIV, tvert imot, det er ikke så uvanlig. Leger er således vant til å henvise til det hjelpeapparatet som står til rådighet for nettopp å lette bekymringene for denne gruppen av pasienter. Bestill en time hos fastlegen og fortell om tankene dine vedrørende dette og be om at han eller hun henviser deg videre i systemet. Gjennom alle de årene vi har hatt HIV så har mange hjelpere fått god erfaring innen dette feltet. Og for ordens skyld, du trenger ikke teste deg for HIV og de symptomene du beskriver passer ikke med noen HIV-infeksjon. Lykke til og god bedring !