Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan håndtere herpes sammen med sin seksualpartner ?

Spørsmål

Hei! Jeg er mann som har Herpes 2, kjønnsherpes. Hatt det i flere år. Jeg har fast forhold med kvinne. Jeg håper og tror at hun ikke er smittet. Hun har iallfall ikke hatt utbrudd, men kan jo ikke være sikker. Jeg har vært åpen med henne om dette. Jeg forstår at hun ikke kan utføre munnsex på mitt kjønnsorgan pga av smittefare for munnherpes. Er ikke dette korrekt? Spørsmål: Hvis jeg utfører munnsex på hennes kjønnsorgan, er det da en risiko for at jeg kan få munnherpes hvis det skulle vise seg at hun også var smittet av herpes 2?

Mann 64
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er mange forhold som spiller inn vedrørende herpes og overføring til seksualpartner. Både herpes type 1 og type 2 kan opptre svært forskjellig fra individ til individ og den statistiske sjansen for overføring av herpes 2 nedentil avhenger av forhold som utbruddenes hyppighet, deres varighet og intensitet, samleiefrekvens etc. Et godt samliv er ofte avhengig av at det foreligger en forståelse mellom partene vedrørende disse forhold og sjansen for overføring. Noen velger å anvende kondom for om mulig å hindre overføring, men mange lar det være. Det er ikke mulig å si noe om sjansene for at den den ene part kan bli smittet så lenge den andre parten har en herpes;- noen lever sammen lenge uten at overføring finner sted, mens andre altså blir smittet. 


Når det gjelder oral sex så gjelder forsåvidt det samme;- den vanligste herpestypen på leppen er type 1 og man antar at den er mindre smittsom enn type 2. Så mange som opp til 70 % av en befolkning har en leppeherpes type 1, men en viss andel har type 2 som man antar er mer smittsom hvis den sitter på leppen, dessuten har den ofte hyppigere utbrudd. Begge typer herpes kan overføres fra leppe til leppe, fra leppe til penis eller vagina samt fra vagina til leppe eller penis. Igjen er det ikke mulig å tallfeste noen risiko idet forholdene vil variere fra par til par og fra person til person som ovenfor nevnt. I fravær av synlige og merkbare sår vil man anta at sjansene for overføring vil kunne være betydelig mindre enn hvis det foreligger manifeste sår;- i det siste tilfellet er det nok klokt å avstå fra sex i det hele tatt. Imidlertid er det også slik at en herpes kan smitte i utbruddsfasen, dvs. før personen merker at det er et utbrudd på gang, så noen garanti for at man ikke kan bli smittet er det ikke mulig å gi. 


I fravær av synlige og merkbare utbrudd foreligger det en mulighet for å få litt mer oversikt over forholdene og det er å ta en blodprøve på antistoffer mot herpes type 1 og 2. Da får man altså vite om man en eller annen gang er blitt smittet, men denne prøven har sine begrensninger idet den ikke noe om hvor herpesutbruddet eller utbruddene befinner seg og heller ikke noe spesifikt om utbruddenes utbredelse, varighet eller hyppighet. Dernest finnes det medikamenter som kan forhindre utbrudd av herpes i den perioden man tar medikamentet. Som det altså fremgår så er dette er en vanskelig og omfattende problematikk. Et godt råd kan være å finne frem til en lege, kanskje en venereolog eller en gynekolog som har erfaring i feltet og som kan diskutere disse spørsmålene med dere enkeltvis eller sammen. Lykke til !