Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvor redde bør vi være for multiresistente bakterier?

Spørsmål

Hei. Jeg har bestilt tur til Kreta for hele familien i sommer. Leser nå en del på nyhetene om alle disse antibiotika resistente bakteriene som har dukket opp i Hellas og Italia. Lurer på om det er slik at det ikke er lurt å reise? Har lest om forholdsregler osv. Men blir man akutt og alvorlig syk så er man jo nødt for å oppsøke helsehjelp. Er sjansen da stor for å bli smittet? Og hva skjer om man blir smittet? Er det dødelig? Er det rett å slett farlig å reise hit? Har ingen sykdommer eller lignende som skulle tilsi at jeg kan havne på sykehus, men man kan jo aldri være sikker.

Kvinne 25
Svar

Norge har en god antibiotikapolitikk, og det gjør at vi har forholdsvis lite reisetente bakterier. I Søreuropa bruker man mye mer unødvendig antibiotika, og derfor har de disse problemene. De multiresistente mikrobene er ikke mer sykdomsfremkallende enn andre, men når de gir en infeksjon er den vanskelig å  behandle fordi de vanlige antibiotikatypene ikke hjelper. Det kan for eksempel være en urinveisinfeksjon, hvor det vanligvis er en egne mikrober man blir infisert med.


Om du skulle få i deg slike mikrober på Kreta vil du sannsynligvis ikke merke noen ting, og om du ikke tar antibiotika vil de sannsynligvis etter hvert forsvinne av seg selv. 


Du kan reise til Kreta, og du trenger ikke å bekymre deg noe spesielt. Men på verdensbasis er multiresistente mikrober et stort problem, og man har en lang vei å gå før andre land iverksetter en "nordisk" antibiotikabruk.