Hvor mange døde av aids i fjor?

Spørsmål

1.hvor mange døde av aids i norge i fjor?
2.hvor mange døde av aids i afrika i fjor?
3.hvordan kan man få aids?

Mann, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære deg!

NORGE
Ifølge statistikk fra Folkehelseinstituttet var det 11 dødsfall på grunn av aids i Norge i 2001. I 2000 var tallet 18.

I 2001 ble det oppdaget 158 nye hiv-smittede her i landet (65% menn og 35% kvinner). Siden hiv først ble oppdaget er det diagnostisert til sammen 2 351 HIV-smittede i Norge.

AFRIKA
Afrika sør for Sahara er det området i verden hvor det bor flest mennesker med hiv (28 millioner på slutten av 2001). 3,4 millioner av disse ble smittet i løpet av 2001. Samme år døde omtrent 2,3 millioner mennesker av aids i dette geografiske området.

VERDEN
I hele verden samlet er det nå 40 millioner mennesker som lever med hiv. 5 millioner av disse ble smittet i løpet av det siste året. I 2001 var det på verdensbasis 3 millioner mennesker som døde av aids.

HVORDAN SMITTER HIV
Hiv kan finnes i blod, vevsvæsker, fuktigheten i skjeden og i sæd. Viruset kan smitte ved samleie uten kondom, ved bruk av urene sprøyter og sprøytespisser, og fra mor til barn under svangerskap, fødsel og amming.

Viruset kan også smitte i forbindelse med overføring av blod og blodprodukter og ved transplantasjoner, men rutinene i Norge er nå så gode at det nærmest er utenkelig å bli smittet på disse måtene.

Hiv smitter aldri ved vanlig sosial omgang med en som er hiv-positiv. Hvis du praktiserer sikrere sex, er risikoen for å bli smittet i forbindelse med sex også liten.