Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvor lenge må vi vente med å påbegynne graviditet etter reisen?

Spørsmål

Hei Vi planlegger neste graviditet. Vi kom nettopp hjem fra ferie på Filippinene. Tidligere har jeg lest at en bør vente ca tre måneder fra en kommer hjem fra dette landet når det gjelder å prøve å bli gravid pga fare for smitte av zikavirus. Gjelder denne anbefalingen fortsatt? Og i så tilfelle kan begge ta test før det har gått tre måneder for å sjekke om vi er smittet?

Kvinne 35
Svar

 

Risikoen for Zikavirus på Filippinene er lav, men den er der. Folkehelseinstituttets råd er klare: "Kvinner som har oppholdt seg i landet bør vente 2 måneder etter hjemkomst før de blir gravide. Dersom mannen har oppholdt seg i områder med zikaforekomst bør paret vente 3 måneder før graviditet. Dersom paret ikke kan vente kan test tilbys tidligst 4 uker etter hjemkomst. Kondom bør brukes fram til testresultat foreligger." Testen er en enkel blodprøve som kan tas hos fastlegen, og om den er negativ kan dere begynne å forsøke å bli gravide. 

Det å vente i minst en måned etter en reise til eksotiske land var Reiseklinikkens anbefaling også før Zikavirus ble kjent som en risiko for fostre. Det er en rekke sykdommer som kan skade en graviditet, for eksempel malaria, toxoplasmose, cytomegalovirus og tyfoidfeber, men inkubasjonesiden er ikke over en måned (unntatt for de mindre farlige malariaformene), så om man venter en måned er man rimelig trygg for disse sykdommene. Lykke til med graviditeten!