Hvor lenge kan jeg ha hatt herpes ?

Spørsmål

Hei. Jeg har vært i fast forhold i 20 år og har hatt samme partner disse årene. For noen år siden begynte jeg å klø i underlivet, ved klitoris. Når jeg har sett på klitoris har det vært en slags blemme på den. Denne kløen har kommet og gått i noen år uten at jeg har vært bekymret, for den forsvinner like fort som den kommer og derfor har jeg ikke tenkt noe mer over det. Men nå for noen dager siden oppdaget jeg at jeg hadde en skorpe på innsiden av kjønnsleppen uten at jeg hadde oppdaget noe sår, så jeg bestilte en time hos legen som kunne fastslå at jeg hadde fått herpes. Tror du denne kløen jeg har hatt de siste årene kan ha vært herpes utbrudd? Nå har jeg lest mye om at dette viruset kan ligge latent i kroppen i mange år før den slår ut. Men kan den ha ligget i dvale hos meg i over 20 år? Eller tror du jeg ha blitt smittet i senere tid? Takk for svar. Mvh Hilde

Kvinne 43

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Først må jeg beklage at du har måttet vente litt på svaret;- jeg antar at Lommelegen sentralt har gitt deg en forklaring på det. Når det gjelder spørsmålet ditt så høres det sannsynlig ut at du har en herpes på klitoris, det er en ikke helt uvanlig lokalisasjon. Herpes gir vanligvis opphav til kløe og ubehag, ikke alltid bare på og rundt såret, men også i regionen, litt avhengig av hvor stort utbruddet er. Når du er blitt smittet er det vanskelig å si noe konkret om ut fra hva du skriver i brevet ditt;- det er slik at mange kan gå mange år med en herpes uten at den gir nevneverdige symptomer eller tegn, og det som eventuelt måtte oppleves som noe uregelessig eller lignende forklares ofte ut fra at når man kjenner "noe" som relativt fort går over uten særlig annet, så tenker mange ikke på at nettopp det kan være en herpes. Vi vet at opp til 70 % av dem som har blitt smittet med herpes har fått viruset fra en person som selv ikke er klar over at de har en herpes. Tilstanden kan altså være meget lite tydelig. 


Som det fremgår så er det ikke umulig at du kan ha hatt infeksjonen fra før du møtte din faste partner. En herpes er således ikke noe sikkert bevis på at en partner er utro, slik mange spør om. Det er vanlig at legen som diagnostiserer en herpes tar prøve av fuktigheten i såret og sender den inn til nærmeste mikrobiologiske laboratorium for først og fremst å sikre diagnosen og dernest for å bringe på det rene om det dreier seg om en herpes type 1, som er den som vanligvis sitter på leppen og som svært mange får som barn, eller om det er en herpes type 2, som vanligvis opptrer nedentil. Imidlertid er det også slik at type 1 kan smitte fra leppen til kjønnsorganene og type to kan smittes derfra til leppen. Dette har sannsynligvis tiltatt idet seksualvenene har forandret seg i takt med den seksuelle frigjøringen. 


Av og til er såret for tørt til at noen prøve kan tas og da er det ofte slik at man avtaler med legen at såsnart man får sår, så får man en hurtigtime slik at prøven kan tas når det er fuktighet til stede i såret. Herpes 1 har ofte noe forskjellig forløp enn herpes 2;- type 1 kommer vanligvis sjeldnere og er mildere i uttrykk, men herpes 2 kan ofte ha hyppigere utbrudd. Håper dette ga svar på det du spurte om !  

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-