HPV smitte til barn

Spørsmål

Hei. Jag har fått positiv hvp 16 och har cellförändring grad 2 i livmoderhalsen så ska opereras snart. Jag och min man har oral sex innemellan och jag tror därför då att vi har hvp 16 i svalget också. Har läst att det kan smitta via saliv och det jag lurer på nu är kan våran lilla dotter på 10 månader blivit smittad? Genom att hon äter efter mig. Hon stoppar leksaker i munnen på mig som hon sedan tar i sin mun. Hon tycker in sina fingrar i min mun när jag ammar henne för det tycker hon är kul. Jag pussar henne massor. Och när hon hade feber spottade både jag och min man på panodilen så den lättare skulle åka in. Så lurer nu på kan hon ha fått hvp 16 i rumpan eller sitt svalg? Om vi nu har hvp 16 i svalget . Har läst att det är den mest aggressiva och sitter kvar kroniskt i 15 år. Vad sker om ett barn får hvp 16? Kan dom utveckla cancer då nu över åren som vi kanske inte kan märka för hon är ett barn.. Min gynekolog sa att hon ikke kunde vara smittad men det tror inte jag på. Kan jag testa mig för hvp i svalget? Tacksam för svar kanske både från öron, näsa, svalg lege och könsjukdommar lege (känns som jag må spörre en massa lege för att 100 veta hur det är). Bästa hälsningar en orolig mamma Kan min dotter kan bli smittad av hpv 16 vid födsel?

Kvinne 26
Svar

Hei! Langt de fleste personer blir smittet av et HPV virus (70-80%). De fleste utvikler  ingen symptomer, og selv virustyper som er assosiert med livmorhalskreft, fårårsaker dette i en veldig liten prosent.  Enkelte HPV virus er årsaken til hudvorter eller kjønnsvorter (kondylomer). Smitte via spytt ved f eks oralsex er mindre vanlig, men kan forekomme. Smitte til barn slik du beskriver forekommer ikke. Barn kan smittes av HPV virus f eks ved fødselen. Infeksjonen vil stort sett alltid gå over av seg selv. Noen få kan utvikle kondylomer på stemmebåndene. Tatt i betraktning at de fleste kvinner er eller har vært er smittet med HPV, er det nesten ikke forekommende problem med smitte til barn f eks via mekanismene som du beskriver. Du er ikke den eneste mot som kysser på ditt barn eller at det oppstår spyttkontakt. En utredning med tester har ingenting for seg, da man ikke kan si at din datter får økt risiko for kreft og i tillegg vil hun bli kvitt smitten. HPV virus har sannsynligvis eksistert i lang tid og dersom virussmitte til barn skulle medføre kreftrisiko hadde vi visst dette i dag. Man kan teste seg for HPV virus i svelget.

Legger ved en link du kan lese mere: https://www.lommelegen.no/infeksjoner/artikkel/sannheten-om-hpv/68927001