Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

HPV og oral sex

Spørsmål

Min partner har vel også HPV virus når jeg har fått det påvist? Anbefales det at begge parter avstår fra oralsex når man har viruset?

Kvinne 58
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er riktig at HPV-viruset kan være opphav til celleforandringer og vorter på flere steder på kroppen, ikke bare i livmorhalsen. Livstidsrisiko for kreft i munnhule og svelg er 0,4 % hos menn og o,1 % hos kvinner før fyllte 75 år, dvs. 1 av 1000 kvinner. Det tar minst 20-30 år fra HPV-smitte til utvikling av kreft i munnhule og svelg. Kreft i dette området opptrer sjelden før 40 års alder, de fleste rammes i 60-70- årene. Det er forventet at forekomsten av alle kreftformer som skyldes HPV vil reduseres om 20-30 år siden stadig flere tar HPV-vaksine, som nå allerede i flere år har vært inkorporert i barnevaksinasjonsprogrammet både for gutter og jenter. 


Smitterisiko for HPV hos kvinner er ca. 10 % for hver ny partner. Ved samme partner over tid kan det ikke utelukkes at man deler den HPV-typen som er blitt påvist. Risiko for kreft i munnhule og svelg hos kvinner er mye lavere enn for kreft i livmorhalsen. Medmindre det foreligger spesifikke symptomer fra munnhulen er det ikke nødvendig å få noen undersøkelse av området. Det gjøres ikke rutinemessig HPV-undersøkelse av munnhule og svelg. Det gis heller ikke noen spesiell anbefaling om å slutte å ha oral sex med fast partner.