Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

HPV, hemoroider, skjelvinger i fingrene

Spørsmål

Jeg har fått rede på at jeg hadde lette celleforandringer og hpv for 5 år siden. Jeg ble konisert for 3 år siden, etter dette ikke hatt celleforandringer men hpv forsvant først for en måned siden. Fødsel 2 måneder før celleprøven ble tatt. Har hatt høyrisiko hpv, ikke type 16 og 18. Jeg og partneren min tok hpv-vaksine etter jeg hadde fått hpv. Jeg hadde hpv da jeg møtte han. Er redd for at han kan smitte meg tilbake nå med hpv om han har det. Er det mer sikkert at jeg ikke får det tilbake om vi bruker kondom fremover, og hvor lenge bør vi bruke det? Jeg har lest at ahcc kan ta bort hpv. Jeg brukte 3 gram hver dag i 6 måneder, men hpv ble ikke borte. Er dette noe jeg bør prøve på nytt om hpv kommer tilbake? Jeg har vært øm og har hatt ubehag under sex ved penetrering i fra 5 måneder ut i graviditeten og jeg er det fremdeles 3 måneder etter fødsel, og er nok litt mer tørr enn før. Gynekolog sa jeg var litt tørr, men ikke mye. Jeg fullammer. Er det vanlig å være øm når en har sex, flere måneder etter fødsel? Når vil det gå bort? Jeg har hatt litt friskt blod på papiret noen få ganger når jeg tørker meg etter avføring under graviditeten. Jeg har ikke hard avføring. Jeg har tatt koloskopi to ganger for flere år siden på grunn av blod på papiret etter avføring. Det var ingenting galt da. Noen ganger kan det føles som et press mot rumpa når jeg er på do, andre ganger kjenner jeg litt stikking mot rumpa. Jeg tror det kom etter fødselen. Jeg har blitt bedre, men kjenner det innimellom ennå. Det er ikke vondt. Legen mente det kunne være hemoroider, og mente at det burde forsvinne før 6 ukers kontrollen, men jeg kjenner det som sagt nå 3 måneder etter fødselen. Bestemor har hatt endetarmskreft. Burde jeg ta mr/ct av rumpa/bekken? Kan det være en type kreft? Etter fødselen ble jeg mer ustabil i magen, spesielt etter at jeg har spist godteri eller pizza. Jeg får oftere diare nå etter fødselen, enn da jeg spiste usunt i graviditeten. Kan fødsel gjøre magen mer sensitiv? Noen ganger er jeg litt skjelven på hendene, og innimellom dirrer to fingre. Det forsvinner, men kommer tilbake. Kan det være leamus? Jeg har av og til litt redusert kraft i foten når jeg tar et skritt, men så forsvinner det igjen. Jeg har hatt det i mange måneder. Det er ingenting som plager meg. Kan det være lite kalsium/als/ms?

Kvinne 39
Svar

Hei.


Her var det mange forskjellige spørsmål. Når det gjelder HPV-virus, så har jeg bedt vår ekspert på dette, Sveinung Sørbye, svare på dette. Her er hans var på dette:


1. Fikk svar at jeg hadde lette celleforandringer og hpv for 5 år siden. Ble konisert for 3 år siden, etter dette ikke hatt celleforandringer, men hpv forsvant først for en mnd siden.


Det er bra at du har fulgt Livmorhalsprogrammet og tatt livmorhalsprøver regelmessig. Når forstadier til livmorhalskreft behandles med konisering, reduseres risiko for livmorhalskreft med 90 prosent. Siden det er HPV som er årsak til celleforandringer og kreft, blir du fulgt opp med både celleprøve og HPV-test etter konisering til celleprøven er normal og HPV-test negativ. De fleste kvinner blir kvitt HPV etter konisering, men ikke nødvendigvis med en gang. Omtrent 7 av 10 har negativ HPV-test ved kontroll 6 måneder etter konisering og 9 av 10 har negativ HPV-test ved kontroll 12 måneder etter konisering. Kvinner med negativ HPV-test etter konisering har lav risiko for tilbakefall.

2. Fødsel 2 mnd før celleprøven ble tatt.


Det er mange kvinner med HPV-infeksjoner under graviditet som opplever at disse forsvinner etter fødsel.

3. Har hatt høyrisiko hpv, ikke type 16 og 18.


HPV type 16 og 18 er årsak til mer enn 7 av 10 tilfeller av livmorhalskreft. Alle de andre typene er tilsammen bare årsak til 3 av 10 tilfeller av livmorhalskreft. Kvinner med normal celleprøve og positiv HPV-test for andre typer har lav risiko for livmorhalskreft, men må likevel følges opp inntil HPV-test er negativ.

4. Jeg og partneren min tok hpv-vaksine etter jeg hadde fått hpv.


Det er bra at begge har tatt HPV-vaksine. Selv om vaksinen ikke kan kurere en pågående infeksjon, reduserer den risiko for nysmitte og resmitte fra partner. Flere studier viser redusert risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering hos kvinner som har tatt HPV-vaksine.

5. Hadde hpv da jeg møtte han.


Ja. Mange kvinner har hatt sex med andre før de møter mannen i sitt liv. Det er også mange menn som har sex med andre kvinner før de møter kvinnen i sitt liv. Smitterisiko er omtrent 10 prosent for hver ny partner, og 70-80 prosent av alle kvinner og menn blir smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. De fleste infeksjoner går over av seg selv, men noen kvinner utvikler celleforandringer som må behandles med konisering.

6. Er redd for at han kan smitte meg tilbake nå med hpv om han har det.


HPV-vaksinen skal redusere risiko for resmitte fra partner. Når dere begge har tatt vaksine, vil smittekjeden brytes i begge ledd. I de fleste tilfeller vil også han være kvitt HPV når din HPV-test er negativ.

7. Er det mer sikkert at jeg ikke får det tilbake om vi bruker kondom fremover,og hvor lenge bør vi bruke det?


Siden HPV-test er negativ og dere begge har tatt vaksine, bør det være unødvendig med kondom. For kvinner med celleforandringer og pågående HPV-infeksjon er det vist at bruk at kondom i minst 6 måneder kan gjøre at celleforandringene og HPV-infeksjonen forsvinner raskere uten behandling enn de som ikke bruker kondom. Det er sannsynlig at kondom reduserer risiko for resmitte av HPV fra partner, men det samme gjør HPV-vaksine.

8. Lest at ahcc kan ta bort hpv. Brukte 3 g hver dag i 6 mnd men hpven ble ikke borte. Er dette noe jeg bør prøve på nytt om hpv kommer tilbake?

Generelt er det lite dokumentasjon på at kosttilskudd hjelper mot HPV. Jeg har ikke hørt om AHCC før, men på nett er det omtalt en studie med 10 kvinner med HPV som tok 3 gram av AHCC hver dag i 6 måneder og fem kvinner ble kvitt HPV. Sannsynligvis hadde de samme fem kvinnene blitt kvitt HPV selv om de ikke hadde tatt AHCC. Etter min vurdering er AHCC bortkastede penger.

Så til dine resterende spørsmål:


"Er det vanlig å være øm når en har sex, flere måneder etter fødsel? Når vil det gå bort?"


Det er ikke helt uvanlig, og det kan du se an. Bruk gjerne glidemiddel. Dersom det ikke avtar etterhvert og forsvinner, så bør du få foretatt en gynekologisk undersøkelse.


 "Jeg har hatt litt friskt blod på papiret noen få ganger når jeg tørker meg etter avføring under graviditeten. Jeg har ikke hard avføring. Jeg har tatt koloskopi to ganger for flere år siden på grunn av blod på papiret etter avføring. Det var ingenting galt da. Noen ganger kan det føles som et press mot rumpa når jeg er på do, andre ganger kjenner jeg litt stikking mot rumpa. Jeg tror det kom etter fødselen. Jeg har blitt bedre, men kjenner det innimellom ennå. Det er ikke vondt. Legen mente det kunne være hemoroider, og mente at det burde forsvinne før 6 ukers kontrollen, men jeg kjenner det som sagt nå 3 måneder etter fødselen. Bestemor har hatt endetarmskreft. Burde jeg ta mr/ct av rumpa/bekken? Kan det være en type kreft? "


Den aller mest sannsynlige årsaken er hemoroider. Det vil derfor være helt feil å begynne utredning av dette med CT eller MR. Det du skal gjøre, er å få fastlegen til å se om du har hemoroider som er årsaken til blødningen. Du sier legen "mente" at det skyldtes hemoroider, men det er bedre om du får legen til å se om du faktisk har hemoroider, og på den måten får fastslått at dette er årsaken til blødningene. Det er forøvrig ikke slik at hemoroider nødvendigvis forsvinner i løpet av 6 uker. Man kan ha hemoroider i svært mye lengre tid enn dette.

Å tenke på kreft er helt feil, før du har fått utelukket de aller vanligste årsakene, slik som hemoroider eller fissurer, -små sprekker i slimhinnene i endetarmen.


"Etter fødselen ble jeg mer ustabil i magen, spesielt etter at jeg har spist godteri eller pizza. Jeg får oftere diare nå etter fødselen, enn da jeg spiste usunt i graviditeten. Kan fødsel gjøre magen mer sensitiv?"


Tarmen og de kvinnelige kjønnsorganene er to adskilte organsystemer, og det er derfor ikke vanlig å få symptomer fra mage-tarmsystemet etter fødsel.


 "Noen ganger er jeg litt skjelven på hendene, og innimellom dirrer to fingre. Det forsvinner, men kommer tilbake. Kan det være leamus?"


Dette synes jeg ikke klinger av sykdom i det hele tatt, og mest sannsynlig er det tilfeldige observasjoner du har gjort. Vi har alle varierende grader av tremor (skjelving) i fingre, uten at det skyldes sykdom. Jeg synes forøvrig ikke det høres ut som leamus, men mer som vanlig tremor / skjelving.


"Jeg har av og til litt redusert kraft i foten når jeg tar et skritt, men så forsvinner det igjen. Jeg har hatt det i mange måneder. Det er ingenting som plager meg. Kan det være lite kalsium/als/ms? "


Dette høres heller ikke ut som tegn på sykdom i det hele tatt. Jeg tenker at det mest sannsynlig kan skyldes at du har sittet litt ubekvemt, og at beinet sover. Jeg tror på ingen måte at det skyldes lave kalsiumnivåer, men den eneste måten å finne ut av det på, er å ta en blodprøve hos fastlegen. Å tenke på ALS eller MS med disse symptomene, er helt uaktuelt.


Håper det var greie svar på dine spørsmål. Ha det bra.