Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høyt blodtrykk og coronavirusinfeksjon

Spørsmål

Hei jeg vet at folk med høyt blodtrykk er i risikogruppen når man snakker om corona. Gjelder dette også om man er yngre (49 år) og man går på medisin. Jeg har starta med mere medisin akkurat nå, mitt blodtrykk er lavere, men ikke helt der det bær være i følge min lege. Har dette noe å si? Jeg jobber i barnehage og vi skal jo nå i disse tidene gjenåpne. Er det da trygt om jeg går på jobb som vanlig(selvfølgelig følge smittetiltak vi får fra nasjonalt hold) eller må jeg ta noen spesielle forholdsregler? Jeg jobber med de små barna, så må kunne ha nærkontakt. Jeg må ta kollektiv transport for å komme til jobb, det vil vel også være en større risiko?

Kvinne 49
Svar

Vi vet ikke sikkert om det er det høye blodtrykket i seg selv som gjør at det er økt risiko ved covid-19 eller om det er noen av blodtrykksmedisinene som øker risikoen. De fleste som dør har både høy alder og en eller flere underliggende sykdommer. 

Det er ikke noen spesielle tilleggsforholdsregler du kan ta annet enn å holde avstand og å være nøye med håndhygienen. Jeg skulle ønske det hadde vært nok kirurgiske munnbind tilgjengelig, for i så fall ville jeg ha anbefalt deg å bruke munnbind. Du kan muligens redusere risikoen med et hjemmelaget munnbind som du både kan bruke på arbeidet og på kollektive transportmidler, men slike munnbind er nok mer effektive i å hindre deg i å smitte andre enn å beskytte deg selv mot smitte. 

Nå kan du i hvert fall sykle til jobben i stedet for å bruke kollektiv transport.