Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høy puls og nedsatt yteevne under forkjølelse

Spørsmål

Jeg har et barnebarn som er skiskytter på relativt høyt nivå, og som trener ganske mye. Han har vært forkjølet i vel 3 uker, og har ikke trent fysisk i denne tiden. Har er ikke fri fra forkjølelsen, men i går deltok han på en sykkeltur sammen med treningsgruppen. Etter 10 til 15 minutter måtte han gi å følge med, og på en rolig tur tilbake til hjemmet hadde han en puls på 160. Kan den høye pulsen forklares med at han har en infeksjon i kroppen, og kan han når har kvitt forkjølelsen delta for fullt på treningen? Bør det foretas en hjerte/lungesjekk?

Mann 14
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Mens gutten har en infeksjon ville jeg anbefale ham ikke å trene hardt. Og etter en såpass langvarig infeksjon vil det nok være lurt av ham ikke å trene for fullt sammen med resten av laget i starten, men heller å trappe opp rolig. En slik reaksjon med høy puls under en infeksjon ville jeg ikke være redd for; heller enn en hjerte/lungesjekk ville jeg ventet til infeksjonen har klinget av og sjekket på ny hvordan kroppen inkl pulsen responderer på trening. 


Underr langvarige luftveisinfeksjoner kan det forøvrig noen ganger være fornuftig å få sjekket hva man egentlig har blitt syk av, ved å ta en virustest hos fastlegen. 


God bedring til gutten!