Høy CRP - bør barnet undersøkes videre?

Spørsmål

CRP 153! - Barn på 6 år hadde feber rundt 40 og sterkt hodepine i 4 dager, sov stort sett hele tiden, oppkast en gang dag 2. Legevakt ble oppsøkt 4.dag og crp målt til 153, barnet ble undersøkt i hals, ører og lyttet til bryst/rygg, ingen unormale funn. Imacillin ble foreskrevet, barnet er bedre etter 2 dagers behandling med dette. Burde nærmere undersøkelse foretas?

Kvinne, 40 år

Svar

Hei!

Høy CRP er i seg selv ikke noe farlig, men det tyder på en kraftig bakteriell infeksjon. Nå når barnet ditt er friskere er det det som er viktig, ikke hvor mye CRPen er.

Hvis barnet ikke fortsetter å bli bedre bør CRP kontrolleres. Da kan man kanskje se at verdien er fallende som uttrykk for bedring.

Det bør alltid være barnets allmenntilstand som forteller foreldre og lege hvor dårlig barnet er. CRP er et hjelpemiddel.