Hovne og vonde lymfeknuter

Spørsmål

Jeg fant ikke ønh kategorien så for velge allmenlege. Jeg har hatt hovne og vonde lymfeknuter over 2 måneders tid. Hovedsaklig på venstre side men også litt på høyre. Har gått hos fastlege og tatt en mengde tester. Kyssesyke og samtlige seksuelt overførebare sykdomer slo ut negativt. Crp <5. S-LD litt forhøyet (250, referanse <205). Har ikke hatt feber. Har også prøvd bredspektret antibiotika, ingen effekt. Fastlegen mente det må gå sin gang og er ganske skuffet over at den ikke tar dette mer seriøst, hvertfall henvise for undersøkelse. Oppsøkte ønh lege privat som fant en kul på venstre side. Har nå blitt henvist for biopsi som jeg venter på. Utover disse lymfeknutene så føler jeg en sterkt redusert allmentilstand og kroppen kjennes syk ut. Jeg har ikke gjennom denne sykdomsprosessen følt noe fremgang. Som pasient, tenker jeg at det ikke er bra å være syk over så lang tid uten å bli frisk og at det er noe som er galt her. Hva tror du det kan være? På forhånd, tusen takk for hjelpen.

Mann 26
Svar

Hei! Hovne og ømme lymfeknuter er et utrykk for at immunforsvaret er satt i beredskap. Det er gjerne en infeksjonsport i nærliggende område. F eks vil lymfeknuter på halsen være hovne ved halsinfeksjoner, ørebetennelse eller hudinfeksjon. Du beskriver kun en dårlig almenntilstand og hovne lymfeknuter som har vedvart over to måneder. Ømme lymfeknuter er sjeldent noe symptom ved leukemi eller lymfom (lymfekreft). Derfor vil sannsynligvis en biopsi gi lite informasjon. Fastlegen din har et poeng i at lymfeknuter som er kjennbare i flere uker og måneder, ikke er utrykk for noe alvorlig så lenge de ikke vokser og de har en godartet karakter som er velavgrenset, lett bevegelige under huden og ømme,myke i konsistens. Det vil kunne ta lang tid før de forsvinner etter en infeksjon. Alle blodprøvene som du har tatt har vært normale og det er ikke påvist noen gjennomgått infeksjon. Det kan allikevel vært en halsinfeksjon av virus eller bakterier som det ikke er testet på. Jeg forstår din bekymring over langvarige symptomer og funn, men sannsynligvis vil dette gå over av seg selv. Det kan være nyttig at fastlegen henviser deg til et røntgenbilde av lungene. Andre årsaker til immunreaksjon som reumatisme må også vurderes. Jeg ønsker deg god bedring og som sagt er det ingenting som taler for at lymfeknutene skyldes kreft