Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hoven lymfeknute på halsen og vedvarende feber

Spørsmål

Sønnen min fikk feber 01.07, ca 39,5. Dagen etter tok jeg han til doktoren der fikk jeg beskjed om at han hadde virus. CRP på ca 37. Han kastet opp da han kom hjem. 16.07 tok jeg han med til legen igjen. Han hadde da hatt lav feber (maks 38,7 om kvelden) siden 01.07. Han var slapp og medtatt, klaget over at han er svimmel, hodepine hver dag. 16.07 hadde den ene lymfekjerten på halsen blitt så stor (ca 4 cm) at han ble henvist til ØNH. Kontroll viste lymfadenopati, og det bestilt CMV og Epstein Barr, begge negative. Ny konroll 19.07 viste er rekke små lymfeknuter, samt en stor. Han ble sendt for vurdering hos Barneavdelingen. Den dagen hadde imidertidig også blitt forkjølet. Han ble lagt inn i to dager. CRP 29-21. SP 86-84. Lett forhøyede eosinofile eller upåfallende laukocytter. Normal syre/base. Normale lever- og nyreverdier. Han blir undersøkt med røntgen av lunger, og ultralyd av lever og milt. Han er øm i magen. Fikk påvist adenovirus og rinovirus i nasopharynxsekret. Om natten på sykehuset puster han svært tungt, og de starter han på ventolin og flutide. Blir skrevet ut. Hjemme er han feberfri for første gang siden det startet. 29.07 har han en dag med mye lek. Han blir da slapp og blek, og må dra hjem for å hvile. Den 05.08 har han hatt en aktiv helg. På søndag klager han over vondt i magen, han får feber, hoste, slapp, klør og hodepine. Det varer i seks dager. Jeg tar han med til legen 10.08. Der sier hun at han er litt rød i halsen og øret, han har virus. Forløpet er helt likt som sist. Han er slapp, feber hver kveld (maks 38,4) Han blir ikke værre eller dårligere. Almenntilstanden hans er mye dårligere enn feberen tilsier. Han kaster opp når vi kommer hjem fra legen. Dagen etter er han feberfri, og mer normal. I dag 12.08 har han feber igjen. I hele perioden fra 01.07 til i dag, er den ene lymfekjertelen hoven. Den er mindre enn den var på det værste, men den er hele tiden synlig utenpå halsen. Den er øm. Kan jeg slå meg til ro med at han har virus igjen?

Mann 5

Mann 5
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt.

Du beskriver en gutt som har hatt feber mye av tiden i halvannen måned, i kombinasjon med nedsatt allmenntilstand, hodepine, forkjølelse, rødme i ører og hals, kvalme, slapphet, kløe og vondt i magen. Han har vært undersøkt mange ganger - inkludert utredning på sykehus fordi man oppdaget en betydelig hoven lymfeknute på halsen.

Situasjonen du beskrier er slett ikke uvanlig, og mange avveininger er tatt i løpet av disse ukene; hver for seg er alle hans plager helt normale og noe vi ofte ser - men når de kommer flere på kort tid, og gutten har feber i lang tid uten at man finner svar - da er det naturlig å tenke ekstra igjennom hva som kan være årsaken selv om alt tilsier at det kun er et virus man ikke har klart å påvise som er årsaken.

Hovne lymfeknuter på halsen er ikke bare vanlig - der er også normalt og en forutsetning for at immunforsvaret skal fungere. Småbarn som har hyppige infeksjoner i hals, nese og ører har ofte forstørrede lymfeknuter på halsen i flere år i strekk. Blir de tilstrekkelig store, særlig dersom de vokser raskt og man ikke kjenner noen åpenbar årsak, er det naturlig å undersøke nærmere. Flere virus, blant annet de du nevner, kan gi langvarig feber og svært store lymfeknuter på halsen - og det er naturlig å undersøke selve lymfeknuten. Oftest ser lymfeknuten normal ut, men det er naturlig å følge den videre en tid.

Når det kommer ytterligere infeksjoner i tiden etter et slikt forløp dere hadde i starten av juli, er det nærliggende å tenke seg at det kan være en sammenheng, men det er det jo sjelden. At han blir såpass dårlig som du beskriver er jo ubehagelig, og absolutt noe legen må ta med i betraktningen
- men feberen er i seg selv ikke noe godt mål hverken på at man er svært dårlig når den er høy eller at man snart blir frisk når den er lav; barn som nylig har vært syke over noe tid slik som din sønn, har gjerne brukt opp lagrene sine og vil raskt bli medtatt ved en ny infesjon såpass raskt.

Barn får luftveisinfeksjoner, særlig ved sesongskifter som nå, og det ser ofte likt ut fra gang til gang. Lymfeknuten på halsen vil kanskje vokse litt hver gang, og det vil helt sikkert bidra til at den bruker lang tid på å nå 'vanlig' størrelse igjen.

Jeg ville slått meg til ro med at det bare var et virus - men det er naturlig å teste for virus og å ta blodprøver av ham på legekontoret nå utover høsten dersom han blir syk.