hosta og värk i leder

Spørsmål

Hei! Fikk voldsomme hosteanfall i mai, spesielt på morgenen, ikke hver dag. Anfallene startet med tørrhoste, og varte i noen minutter. Ble veldig svett, brakk meg (kastet aldri opp) og snørr og tårer rant. Anfallene ble også utløst ved lett anstrengelse. Var hos fastlegen i juni. Hun hørte en gnisselyd. Tok blodprøver: mykoplasma- og klamydia- lungebetennelse, var negative. Oppsøkte vikarlege da jeg ikke ble bedre. Fikk astmamedisin og hostesirup som ikke ga noen resultater. Mulig hostesirupen dempet litt, men følte at anfallene ble voldsommere når de kom. På denne tiden begynte jeg å kjenne at pekefinger og langfinger på begge hender, begynte å bli stive og vonde. Oppsøkte ny vikarlege som hørte gnisningene på lungen og sendte meg til sykehuset for røntgen og blodprøve. Vet ikke hva slags blodprøve, men fikk beskjed om at svaret på blodprøven kunne bety at jeg hadde en blodpropp. Ble derfor sendt til sykehuset to dager senere hvor diverse prøver (vet ikke hvilke) og CT ble tatt. Svaret jeg fikk på akuttmottaket var at jeg hadde en liten lungebetennelse. Gikk på Doxylin i to uker, uten bedring. Jeg føler at fingrene mine er stive og vonde, vet ikke om det er leddene eller muskulaturen i hendene. Jeg klarer ikke knytte nevene. Har hatt noen netter hvor jeg har våknet pga smerte. Fikk også smerter i skuldre og nakke på ca. samme tid som jeg var inne til CT. Pga stive ledd og hoste oppsøkte jeg fastlegen i slutten av juli. Hun hørte gnisselyder og satte meg på Apocillin. Etter fem dager føler jeg fortsatt ikke det blir bedre å trekke pusten dypt. De revmatiske prøvene viste ingen "spesielt unormale nivåer", tror jeg legesekretæren sa, men jeg hadde litt forhøyede leververdier og en muskelprøve som hadde høye verdier. Ble spurt om jeg hadde trent eller anstrengt meg mye dagen før (nei). Så mitt spørsmål er derfor: kan det være noe annet enn lungebetennelse? Kan funnene fra prøver og bilder, og symptomer jeg oppgir tyde på noe annet? Er ganske nervøs og redd. Takk.

Svar

Hei,
Eftersom jag inte känner detaljerna vad gäller blodprover etc blir det lite vanskligt att uttala mig om din diagnos. Här kommer i alla fall några tankar jag får när jag läser din historia:
1. Det är bra att man har undersökt dig med avseende på blodpropp och att undersökningen var negativ, det vill säga du hade inte detta.
2. Jag har väldigt svårt att koppla ihop dina symptomer från leder (fingrar, skuldror, nacke) med din hoste. Visst kan man tänka sig något reumatologiskt, men det är ganska ovanligt. Sällsynt att man insjuknar så akut med hosta. Dessutom var dessa blodprover negativa.
3. Den vanligaste anledningen till hosta är virusinfektion. Det som talar emot detta är att man såg en lungebetennelse på din undersökning med CT. Då skulle man i stället främst misstänka en bakterieinfektion. Det som talar emot bakterier är att antibiotika av två typer inte gett någon bättring.
4, Hostretning vid för exempel djupa andetag kan kvarstå flera veckor efter en lungebetennelse.
5. Den beskrivning av symtomen i maj månad får mig att tänka på kikhoste. Barnvaccinet på 80-talet mot kikhoste var av dålig kvalitet (eller så gav man det inte alls). Kikhoste är ovanligt efter som man nuförtiden ger alla barn ett effektivt vaccin, men det förekommer av og till.
6. Dina blodprov med förhöjda lever og muskelprover är väldigt vanskliga att uttala sig om utan detaljinformation. En del virusinfektioner ger en mild förhöjning av leverprover.
7. Det finns en del betennelse-sjukdomar i lungorna som inte beror på infektion. Med din historia tycker jag inte att du behöver vara orolig för detta. Särskilt inte som de reumatologiska proverna var negativa.

Sammanfattning: Någon typ av infektion ligger närmast till hands. I dqetta skede finns ingen anledning till oro för någon allvarligare sjukdom. Symptomerna från leder är svåra att få ihop med hostan. Blir du inte bättre inom en månad tycker jag det är dags att göra en ny röntgenundersökelse.

Hoppas detta var till någon hjälp og önskan om god bättring!
Bästa hälsning,
Per Åkesson
Infektionslege