Hiv/aids

Spørsmål

Aids Oralsex
Kan aids smitte ved kyssing og oralsex?

Mann, 36 år

Svar

Aids forårsakes av et virus som kalles hiv-virus. Aids er den diagnosen en smittet person får når han utvikler sykdom forårsaket gjennom dette viruset.
Og mange er hiv-smittet (hiv-positive) uten å ha noen plager eller symptomer på sykdom, og kan leve helt friske i mange,mange år. Bare så det er sagt!
Når det gjelder smitte av dette viruset, så smitter det vesentlig via ubeskyttet sex (når man ikke bruker kondom) enten mann/kvinne eller mann/mann - eller det smitter via blod ; dvs. ved å dele urene sprøyter.
Det å kysse en hiv-positiv person regner vi ikke som smittefarlig - selv ved dype tungkyss. Når det gjelder oralsex er vi litt mer tibakeholdne med å være for kategorisk - sjansen er liten, men vi kan ikke si absoultt nei. Både skjedesekret hos kvinnen (hvis hun er hiv-positiv) og sædvæske hos mannen (hvis han er smittet) kan innehold hiv-virus. Det betyr at den såkalte "forsatsen" som mannen kan få før utløsning, kan inneholde hiv-virus. Derfor kan man ved oralsex få dette i munnen. Men sjansen for å bli smittet er mindre enn ved et ubeskyttet samleie. Men det beste er å bruke kondom når man har oralsex - i alle fall med en man ikke vet "hiv-status" til den man ligger med.