HIV/AIDS

Spørsmål

Hei. For 3,5 måneder siden hadde jeg ubeskyttet sex. Samleiet varte ikke lenge, 2-3 minutter, før jeg trakk meg ut og avsluttet samleiet uten utløsning. 3 uker senere oppdaget jeg at dette korte samleiet hadde medført kjønnsykdommen Clamydia. Nå har jeg selvsagt blitt bekymret for om jeg kan ha blitt HIV-smittet. For ca en uke siden, fikk jeg sterke muskelsmerter i skuldre som etter 5-6 dager medførte lett feber, muskelsmerter mange steder på kroppen og stikking/brennende i huden (spesielt mellom bena, innsiden av lår). Nakken oppfattes som litt stiv og øm. Jeg har hatt løs mage over 2-3 uker. Men det verste er de stive og ømme skuldrene. Dette kan jo være symptomer på HIV, men kan de opptre 3 måneder etter smitten? Akutt HIV-infeksjon har jeg lest forekommer i 99% av tilfellene mellom 1-6 uker etter smittetidspunktet? Hvor stor er smittefaren ved sex når en av partene har HIV og den andre ikke? Er det større fare fra mann til kvinne eller omvendt? Reduseres smittefaren til mann når utløsning ikke har forekommet? Må sæd eller slimhinne treffe sår for å smitte? Til sist, influensaepedemien har ikke startet i Norge ennå. Hva kan mine symtomer tyde på? Mvh bekymret mann

Sykdommer: Influensa?

Mann, 33 år

Svar

For å ta det første; om disse muskelsmertene er symptomer på HIV-infeksjon. Nei, sannsynligvis ikke. Antagelig har du fått en annen influensalignende sykdom, eller du har fått en typisk stressnakke.
Men er den ene sex-partner smittet med HIV kan man bli smittet, og dette kan skje selv om det er mannen som er smittet og han ikke har utløsning. Men det er større fare for smitteoverføring av HIV-virus fra mann til kvinne enn omvendt. Men det er større fare for overføring om mannen (hvis han er HIV-positiv) får utløsning i kvinnens skjede - da virus er bundet opp til sædceller. Men mange menn får en liten forsats før selve utløsning, og den kan inneholde virus. Når det gjelder det om sæd må treffe slimhinne eller sår for å smitte, så er det riktig i den forstand at virus ikke trekker gjennom hel hud.
Til sist - om du fortsatt uroer deg for om du kan ha blitt smittet; gå til din fastlege og få tatt en sjekk - eller om du bor i Oslo, gå til Olafiaklinikken.