Hiv

Spørsmål

Jeg har to spørsmål.

Det første er om HIV. Noen blir akkutt syke etter 2-6 uker. Hvis man først blir syk, får man flere av sykdomstegnene, eller kan man f.eks. bare få store lymfeknuter, eller bare vondt i halsen osv? Hvis man har sex med en hivsmittet og bruker kondom, men bytter kondom under samleiet.. Da bare ved å berøre penisen med hånden, er det risikabelt?

Dumt spørsmål, men hvor kan jeg se mandlene? er litt usikker på hvor de er!

Spørsmål 2.
En venn av meg har fåttt masse små hvite prikker på leppen. Bitte små og de ser ut som kviser eller Talgkjertler. Hva kan dette være. Ingen kløe, ingen smerte osv. det er tre områder med en samling på 4-5 slike.. de er mindre en et knappenålshode. Jeg sa jeg trodde det var på grunn av kule eller noe men tenkte å spørre i samme slengen.

Mann, 30 år

Svar

Når det gjelder ditt spørsmål om symptomer: noen - men ikke alle - kan få noen influensalignende symptomer to til tre ukerr etter at de er blitt hiv-smittet. Mange - og faktisk de fleste - får ingen symptomer overhodet - ikke før de utvikler aids. Store lymfeknuter etc. hører med til det.
Når det gjelder å bytte kondom under samleie: det går nok helt bra - det er lite sannsynlig at du skal bli smittet bare ved å berøre penis med hånden.
Når det gjelder å se mandlene - det er vanskelig uten at man ser med lykt og spatel ned i halsen.
Men hvis du er bekymret for at du skal være smittet - så gå og få tatt en hiv-test hos din lege, slik at du ikke går og bekymrer deg unødvendig.