Hiv

Spørsmål

Kan jeg være HIV-smittet?
Jeg har hatt sex med en gateprostituert. Sexen bestod i at vi onanerte hverandre uten beskyttelse av kondom eller latex. Hun foretok også munnsex på meg, men da med kondom. Jeg brukte fingeren på hennes kliritos og jeg var også i kontakt med skjedåpningen en kort stund, men ikke inne i skjeden med fingrene mine. Jeg har ikke registrert at jeg har noen åpne sår på fingrene eller hendene mine. Som sagt hadde ikke samleie. Heller ingen kyssing og heller ikke slikket henne noen sted på kroppen.

Det som har økt bekymringene mine er at jeg ble litt sår i halsen og hes nøyaktig 14 dager etter episoden. Jeg har ikke hatt feber (maks 37,3). Disse symptomene fikk jeg natten etter at jeg hadde trent relativt lenge og hardt. Jeg trente innendørs og med lite klær (kortbukse og singlet)

Jeg er livredd. Hva bør jeg gjøre? Jeg holder på å gå helt i oppløsning.Det har nå gått 17 dager siden episoden.

Mann, 52 år

Svar

Jeg skjønner godt at du er bekymret - selv om den reelle fare for at du er blitt smittet med hiv ikke er overhengende. Noe av dette er kanskje en "dårlig samvittighet" for at du har har kjøpt sex? Men min jobb er ikke å moralisere, men å hjelpe deg i situasjonen. Vi kan jo aldri gi noen garanti for at man ikke har vært utsatt for hiv-smitte i tilfelle man har hatt sex med en som er smittet - selv ved såkalt sikrere sex som betyr bruk av kondom. Men noen situasjoner er faren for hiv-smitte svært liten, som i ditt tilfelle hvor du ikke har hatt vaginal- eller analsamleie uten bruk av kondom. Du vet jo heller ikke om hun du har ligget med er hiv-smittet. Men i alle fall, i og med at du er engstelig og bruker mye energi på dette, vil jeg anbefale deg å gå til lege for å ta en prat og en evt. hiv-test. Du kan enten ¨på til din fastlege, eller bor du i Osl vil jeg anbefale deg å gå til Olafialklinikken som er spesielister nettopp på dette.