Hiv

Spørsmål

Jeg er en kvinne som var særdeles uheldig ved ett samleie der ett kvinnekondom ble ståendes fast inne i underlivet. Siden vi begge var påvirket av alkohol trodde vi kondomen hadde falt ut. Jeg hadde ikke samleie på tre uker etter dette og merket ikke noe før jeg fikk unormal utflod og senere bakterieutslett rundt kjønnsorganet (fikk behandling for dette). Jeg har testet negativt for de vanlige kjønnsykdommene. Spørsmålet mitt lyder så -Jeg er ikke sikker på min daværendes partners HIV status og lurer på om denne hendingen kan ha ført til en tre ukers økt risiko for smitte. Vet at HIV viruset kan leve lenge i rett temperatur (inne i kondomen i underlivet?). Han fikk ikke utløsning. For å være helt sikker, når bør jeg i tilfelle ta HIV testen? 3 mnd etter samleiet eller 3mnd etter at jeg fikk fjernet kondomen?

Kvinne, 25 år

Svar

Jeg går ut fra at siden du sier at du er blitt testet for de vanlige kjønnssykdommer i forbindelse med din utflod - og fått behandling så har du en god legekontakt. Når det gjelder spørsmål om hiv så er det vanlig når man har vært i en såkalt "risikosituasjon" (dvs. har hatt usikker sex med partner med ukjent smittestatus i forhold til hiv-infeksjon) at man tar en hiv-test med en gang, og så etter 3 mndr. Sjansen for at du skal ha blitt smittet med hiv er ikke i seg selv større fordi du - som du selv tenker - kan ha gått med hiv-viruset i tre uker.
Hvis han du hadde samleie med er smittet med hiv så vil ikke de tre ukene gi noen større sjanse for at du skulle bli hiv-smittet.
Men nå vet du jo ikke om han er hiv-smittet - så det beste er å ta kontakt med den legen som behandlet deg og be om å få tatt en test.
Sannsynligvis har det nok gått bra!